Да направим четенето за лека нощ забавно

Позната ли ви е тази ситуация: опитвате се да създадете традиция за четене на приказки за „Лека нощ!“, но се сблъсквате с неочаквани трудности? Децата се разсейват, нямат желание да се концентрират и да чуят цялата история. Така времето за отпускане всъщност се оказва доста стресиращо.

Успокойте се! Не сте единствените. Често четенето преди лягане може да е изпълнено с напрежение, но не е и задължително да е така.

А ползите от него са големи. То може да успокои децата ви преди заспиване, да обогати езика им, да развие грамотността им и да подсили връзката родител–дете.

Предлагаме ви няколко съвета от блога Bookbug на Scottish Book Trust как четенето за лека нощ със сигурност да се превърне в прекрасно изживяване:

  1. Гледайте да не избирате книга, която е твърде интригуваща или плашеща (освен ако децата ви не харесват такива). Вместо това, пробвайте с по-отпускащи и успокояващи произведения.
  2. Подбирайте книги в рима и с повтарящи се пасажи. Чрез тях децата добиват кураж да се включват в историята.
  3. Позволявайте на децата да избират книгите. Ако са участвали в избора, със сигурност ще се оставят да бъдат въвлечени в историята. Може да ограничите броя на книгите до няколко, така че предпочетената да бъде интересна и за вас.
  4. Отстранете всичко, което може да разсейва вниманието. Телевизорът следва да бъде изключен, както и други електрически уреди, за да може да се съсредоточите единствено върху историята в книгата.
  5. Променете мястото. Приказките за лека нощ не е задължително да са за в леглото – какво ще кажете, ако започнете първо от банята?
  6. Обсъждайте илюстрациите. Повечето книги имат много за откриване. Може всичко това да превърнете в нещо като игра за издирване на какво ли не.
  7. Проявете въображение чрез книгата. Може да се опитате да създадете собствена история или да накарате децата си да ви помогнат в измислянето й. Това може да звучи стряскащо, но действа, а и е много забавно.
  8. Упорствайте! Дори и да не върви добре няколко вечери, не спирайте дотук. Много бързо четенето се превръща в част от ежедневието, децата очакват да се случва и държат да е така.
  9. Спокойно! Не се тревожете, ако децата не ги свърта на едно място или не обръщат внимание. Правете се, че ви е все едно – на тях ще им направи впечатление спокойствието ви и най-вероятно ще се кротнат.
  10. Не забравяйте да се забавлявате. Най-важното е да се чувствате добре. Удоволствието е заразително.

Екипът на „Детски книги“ използва личния си родителски опит и състави примерен и неизчерпателен списък със заглавия, подходящи за четене преди сън:

„Хърррр. Книжка за заспиването“ (Ил Сунг На, изд. „Рибка“) – Малка, квадратна с твърди корици. Невероятно нежни илюстрации. Интересно обяснение на навиците за сън на животните по земята, поднесено по напевен начин. С две думи: перфектната книжка за приспивка на мъници от 0 до 3 годинки.

Червената ябълка“  (Феридун Орал, изд. „Емас“) – тя е онези минималистични детски книжки, които оставят много място за лични интерпретации, разговори и доизмисляне на историята.

Карираният слон Елмър  (Дейвид Маккий, изд. „Жавнет 45“) – за разлика от събратята си, Елмър е оцветен във всички цветове на дъгата (че дори и повече), но онова, което го прави наистина различен, е невероятното му чувство за хумор и добротата му. Забавните истории на Дейвид Макгий се допълват от невероятните му ярки илюстрации.

Мечето Падингтън  (Майкъл Бонд, изд. „Агата-А“) – Падингтън е мече от тъмно Перу, което няма как да не обикнеш. Той е толкова чаровен в грешките, които допуска и е толкова истински, че всеки е готов да му помогне и да го накара да се чувства добре.

„Зайчето, което иска да заспи“  (Карл Йжхан Форсен Ерлин, изд. „Хермес“) – Книгата предлага нов метод за приспиване, в който авторът съчетава сложни техники за дълбока релаксация. Благодарение на посланията, закодирани в текста, както и спазването на точните инструкции за прочит от страна на родителите, обикновената наглед приказка за зайчето Роджър се превръща в безотказен метод за приспиване.

„Музикална книга за лека нощ“  (изд. „Фют“) – Историята е предназначена за най-малките слушатели и разказва как горските животни приспиват своите деца. Зайо може да свири на цигулка, татко Мишоран – на валдхорна, а енотът – на флейта. Докато четете историята, непрестанно сте подканяни да натиснете съответния бутон, за да чуете мелодията, възпроизвеждана от различните музикални инструменти.

Поредицата за Петсън и Финдъс  (Свен Нордквист, изд. „Фют“) – написаните с много чувство за хумор истории на немирното котараче и неговия дядо Петсън са много близки на децата, а илюстрациите на самия автор, Свен Норквист, крият хиляди забавни подробности.

Котарак шапкарак“ (Доктор Сюс, изд. „Сиела“) – запознайте се с шантавия персонаж с червено-бяла шапка на доктор Сюс, който се появява на прага на Сали и Дик и вдига къщата във въздуха, за да не скучае и секунда. Изключителните илюстрации са дело на доктор Сюс, който има статут на класик в американската детска литература.

Поредицата „Градът на скейтбордовете“ (Мария Мартин, изд. „ЕкоКидс“) – шарените и забавни книжки за жителите на малко градче, в което добрата храна, приятелството и усмивките са неизменни, а карането на скейтборд – задължително, разказват на децата простичките житейски истини за приятелството и усмивките.

„Какво става в тъмното“ (поредица „Защо? Какво? Как?“, изд. „Фют“) може да ви бъде от помощ за преодоляване на страха от тъмното при малки деца, които се плашат от сенки и шумове преди да заспят. Останалите образователните книжки от поредицата „Енциклопедия за най-малките“ също за подходящи – те са красиви, а чрез картинните обяснения по забавен начин запознават децата накратко с различни теми – от домашните животни до динозаврите.

Книжките от поредицата „Във вълшебната гора“ (изд. „Фют“) – кратките римувани истории са идеални за четене преди сън, а пъстрите илюстрации безотказно привличат детското внимание.

Грузулак“ и „Детето на Грузулака“ (Джулия Доналдсън, изд. „Жанет 45“) – двете книжки са любими на децата и възрастните в екипа ни. Шеговитите истории в рими на Джулия Доналдсън за страховития Грузулак (а после и на неговото дете) и храброто малко мишле, съчетани със симпатичните илюстрации на Аксел Шефлър, предизвикват смях и създават добро настроение.

Книжките със стихове за деца на дядо Пънч, Мая Дългъчева, Виктор Самуилов, Любомир Николов или Зоя Василева.

Детските книги-игри за малкото таласъмче (Никола Райков) – освен че са много забавни, книгите-игри позволяват на децата да станат участници в създаването на историята като вземат решения какво да прави малкото таласъмче.

Накрая, но не на последно място, винаги можете да прочетете приказка за лека нощ. Изботър ви е наистина голям – от класическите „Приказки на Пушкин“, през приказките на Андерсен, до тези от най-различни краища на света.

Превод и адаптация: Искра Йорданова