За нас

Фондация “Детски книги” е основана през 2013 г. Тя е юридическо лице с нестопанска цел в публична полза, регистрирано в регистър за ЮЛНЦ при Агенция по вписванията. Учредител и председател на Съвета на фондацията е Валентина Стоева – носител на званията „Рицар на книгата“ (връчва се ежегодно от Асоциация „Българска книга“) и „Посланик на библиотеките“ на Българската библиотечно-информационна асоциация, а изпълнителен директор е Лора Филипова (носител на званието „Посланик на библиотеките“).

Целите на фондация “Детски книги” са:

  • да насърчава четенето сред децата чрез различни инициативи;
  • да променя нагласите на възрастните спрямо важността на четенето от ранна възраст за последващата реализация на децата;
  • да изследва промените в обществените нагласи спрямо детските книги, като поставя фокус върху интересите на децата;
  • да работи активно за развитието и популяризирането на българските автори, илюстратори и преводачи чрез различни кампании;
  • да допринася за развитието на сегмента “Книги за деца и младежи”, стимулирайки българските издатели да предлагат на подрастващите качествени четива, развиващи техния читателски вкус.

Сред успешните проекти на фондацията са:

www.detskiknigi.com – сайтът е създаден през 2012 г. и е собственост на фондация “Детски книги”. Материалите в него са свързани с насърчаване на четенето и книгите за деца на възраст от 0 до 16 г. Той е насочен както към самите деца, които ползват интернет, така и към възрастните – родители, учители, библиотекари и др. На разположение на възрастните са представяния на детско-юношески книги, интервюта с автори, илюстратори, преводачи, идеи за включване на книгите в обучението и в развлекателните дейности на децата, зона за родители със съвети за отглеждане на читатели, добри практики от библиотеките и училищата, полезни авторски материали за насърчаване на четенето, новини и преводни материали от света на детските книги.

Национална годишна награда за най-добра детска книга, избрана от самите деца – “Бисерче вълшебно” – първата българска награда за най-добра детска книга, избрана от самите деца. Учредена е през 2013 г. по случай 2 април – Международния ден на детската книга. Повече за кампанията ще откриете тук.

Партньорство с Internationale Jugendbibliothek, Munich – в началото на 2015 г. установихме партньорство с Международната библиотека за детско-юношески книги в Мюнхен и всяка година изпращаме книгите от български автори, номинирани в Награда „Бисерче вълшебно“, за попълване на фонда й. В резултат от това партньорство, специалистите на библиотеката избират български заглавия за престижния каталог White Ravens.

Национална кампания „Читателска щафета“ – кампанията има реализирани 5 издания (2012- 2016). Целта й е да насърчи децата от 6 до 13 г. да четат и да им покаже, че четенето може да е забавно и интересно. Чрез кампанията те са провокирани да прочетат минимум 3 книги от определена поредица или автор, които не са част от задължителната учебна програма, в рамките на три месеца. Броят на включилите се деца е близо 5 000, а прочетените от тях книги са повече от 15 000. Повече за кампанията вижте тук.

Фондацията е партньор на Българската библиотечно-информационна асоциация и координатор на проект “Пътуващите сандъчета“. Инициативата стартира в края на 2014 г., когато с помощта на ББИА и българската буккросинг общност започва организирането на дарителски кампании за детски книги. Събраните книги, заедно с част от номинираните заглавия в “Бисерче вълшебно” 2014-2017 и „Читателска щафета 5: Патилански приключения”, пътуват между библиотеките в страната по заявка и така осигуряват достъп до нови детски книги на младите читатели и от най-малките населени места. Проектът се радва на голяма популярност сред библиотекарите и децата. В момента в обръщение са близо 100 сандъчета.

От 2015 г. насам фондация „Детски книги” е одобрена от журито на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” (ALMA) за номинираща организация от България за най-голямата награда за детско-юношеска литература.

През ноември 2016 г. фондацията стартира 5-годишна пилотна програма “Библиотека в детската градина”. Вече са създадени библиотеки в две софийски детски градини (29 ДГ “Слънце” и 99 ДГ „Брезичка”), а програмата включва и лекции за педагозите и родителите относно четенето от самото раждане и съвети за отглеждане на читатели; периодични четения на децата и срещи с персонала за запознаване с новите заглавия и идеи за включването им в обучението.

Фондацията е член на Национална мрежа за децата и през годините е изградила стабилни партньорства с множество родни и чуждестранни организации и институции – Министерство на образованието, сдружението на българските книгоиздатели Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична община, Столична библиотека, както и с регионалните, училищни и читалищни библиотеки в страната.

От 2017 г. фондацията е член на европейската мрежа за насърчаване на четенето EURead.