НЕ Е ЧЕСТНО да пораснеш!

Нали знаете как децата бързат да пораснат? Прибавят по една-две годинки към истинската си възраст и се заканват на възрастните с думите: „Ще видиш ти, само да стана голям!“. Като дете и аз не правех изключение и смятах, че е абсолютно нечестно възрастните да ми подават противоречиви сигнали, да не знаят какво точно искат от мен и непрекъснато да ми мрънкат за нещо.

Днес обаче, от камбанарията на пораснало дете, определено заявявам, че не е честно да си голям. Недоразуменията между малки и големи и дори строгото мъмрене, което понякога отнасят децата, са в пъти по-приятни от тези между големите хора, а очарованието на детските игри не може да се сравни с нищо друго.

На тези мисли ме наведе книжката „НЕ Е ЧЕСТНО“ (изд. „Жанет-45“) на Виктор Самуилов. В нея ще откриете 39 стихотворения, написани в добре познатия стил на автора. Те са толкова ярки, прями и не спестяват нищо от истината в отношенията дете-възрастен. Много умело Виктор Самуилов разкрива противоречивите послания, които всеки възрастен по навик подава на децата и така неусетно се превръща в защитник на малчуганите. Докато ги четете, ще се забавлявате искрено, стига да погледнете света от височината на децата. Ако пък решите да се правите на строг възрастен, може и да ви се доплаче:

„Казвам им, че се излагат.

На какво прилича вече:

те ми пречат да помагам,

а накрая – аз съм пречел!“

Освен стиховете за деца и родители, ще се насладите на неподправеното детско любопитство, изобретателност и находчиви идеи при решаването на проблеми и постигането на желания:

„- Значи ще заминем с мама.

Не е лошо, да ти кажа…

– Идвам с вас! Пъхнете само

две-три баници в багажа.“

В книжката „НЕ Е ЧЕСТНО“ ще откриете още как се посреща гост-столичанин, защо хапят кучетата и как се решават безснежните проблеми. Ще похапнете вкусни гозби и ще разберете защо въпросът с палачинките в неделя подлага на изпитание семейната справедливост. Не на последно място ще съберете куп идеи за палави игри и ще разкриете една голяма тайна:

„Каква беля направих в нощ незнайна,

ще ти разкажа, ако пазиш (…..)“

„НЕ Е ЧЕСТНО“ (изд. „Жанет-45“) на Виктор Самуилов е пъстра радост за децата и предизвикателство за родителите. Докато малчуганите се възхищават на стиховете, в които са описани техните лични премеждия и забавления, родителите ще трябва да се замислят сериозно защо изпращат противоречиви послания на децата си и как изглеждат в техните очи. На моменти стиховете ми напомняха на щуротиите на Малкия Никола на Госини&Семпе, които ме карат да се смея с глас като дете и да се гледам критично отстрани като възрастен.

Книжката е с интересно оформление, а илюстрациите на Зара Буюклийска пасват така идеално на текста, че е трудно да разбереш къде свършва картината на словото и започва разказът на четката. Плътната гланцирана хартия допълнително разкрасява книгата и я превръща в желан подарък не само за малките, но и за големите читатели, които имат нужда да си припомнят безгрижния свят на детството.

Не пропускайте и другите книги на Виктор Самуилов – те приличат на  „НЕ Е ЧЕСТНО“ по своя стил, но всяка от тях е като бижу, блестящо с различна светлина, което просто не можеш да не притежаваш. Сред тях са „Ние, мушмороците“, „Чудовище вкъщи“, „През 9 локви в 10-а“.

Автор: Вал Стоева