Най-хубавите великденски истории

Навръх Великден решихме да ви разкажем за някои от най-хубавите стихотворения и приказки, свързани с празника. И макар те да не са толкова много, колкото коледните, вярваме, че ще откриете онова, което да запомните и да разказвате на приятелчетата си, а по-късно на децата и внуците си.

„Над зелената дъбрава

пак Великден се задава…“

Книжката „Великден в гората“ на Атанас Цанков е от поредицата „Във вълшебната гора“ (изд. „ФЮТ“) и в нея горските животни се подготвят за празника, както подобава. Почистването на къщурките, задружното боядисване на яйца и прошката на Лиса към Кум Вълчан не са пропуснати от автора, а веселият празник, който само горските животни могат да си спретнат, ще ви зареди с празнично настроение.

За цвят Атанас Цанков е прибавил и хитрата завистлива сврака, която всячески желае да опропасти празничната подготовка, но дали горските животни ще го допуснат, оставяме на вас да разберете!

Най-хубавите стихотворения и приказки за Великден

Ще ги откриете в „За вас, деца любими“ на Елисавета Багряна (изд. „ПАН“), „Празничен календар на българчето“ (изд. „Парнас“), както и в „Приказен свят“ на най-добрия български приказник Ангел Каралийчев (изд. „ПАН“).

 

Нашият екип събра някои от тези празнични творби за вас, а ако самите вие откриете такива бисерчета, не пропускайте да ги споделите:

За по-големите ученици подготвихме и великденските мотиви в творчеството на българските класици. Безспорно празникът е играл важна роля в живота на българите от незапомнени времена, а през времената на робството тъкмо традициите сплотяват народа.

Затова ролята на Великден като главен празник може да бъде открита в произведенията на Каравелов, Вазов и Талев например: