Писмо до зайчето Феликс

Още с първото изречение предупреждавам, че това няма да е типично мнение за книжка. Не че тук се пишат типични! Просто вече съществува много хубава рецензия за „Писма от Феликс за пътуването с цирка“ (изд. „Фют“), а ние (дъщеря ми и аз) също не искаме да пропуснем възможността да засвидетелстваме любовта си към плюшения приключенец.

Ето защо:

ПИСМО

Мило зайче,

Не знаеш само колко е хубаво да си припомня какво е да разгръщаш хартиени писма. А ти пишеш много интересни такива до своята приятелка и притежателка Софи. Написаното е дори придружено със схеми, рисунки, рецепти, сърчица, изобщо все неща, които карат четящия да чака с трепет следващото внимателно разгръщане на хартията, за да разбере къде си попаднал този път и каква щуротия  ти се е случила.

А на теб ти се случват един куп забавни приключения, защото си имал късмета палава маймуна да те пъхне в сандък. Де да можеше и нашият плюшен заек да бъде отвлечен от екзотично животинче и после да чакаме вести от далечни страни… Освен да пробваме да го заведем на цирк „Балкански“ и да видим дали някой папагал няма да си го хареса. Дотогава ще четем за теб и пътуването ти.

С цирка сте обиколили доста места – Берлин, Мюнхен, Залцбург, Виена, Алпите. По описанията разбираме, че си станал много вещ в това изкуство. Благодарение на подробните ти описанията,  твоята Софи успява даже да си построи собствена циркова арена в стаята си. Най-важният урок, който обаче тя получава, се крие в цитат, закачен на табло в кухнята на баба й:

„Циркът е доказателство, че хора с различни националности, религии и възгледи могат да си сътрудничат, за да носят радост на другите.“

Приятелката ти разбира колко е важно да не преценява другите според цвета на кожата им. Всеки може да бъде добър приятел, стига да му бъде даден шанс, а и да иска да е такъв за някого. А Сита и Карим, с които ти обикаляш всички изброени места, се оказват точно такива за Софи – нови и чудесни приятели. Грижат се за теб, Феликс, а после дори те изпращат  обратно вкъщи. На мотор! За да може приключението ти да завърши благополучно – в прегръдките на малкото момиче.

Изпращаме ти поздрави от България, която също е добре да посетиш! Да предадеш на Анете Ланген (текст) и Констанца Дроп (илюстрации) да помислят над предложението ни,

Я и И

Още за приключенията на зайчето пътешественик можете да прочетете в ревютата за „Писма от експедициите на Феликс”, „Коледни писма от Феликс” и „Нови писма от Феликс”

Автор: Искра Йорданова