Светът е по-шарен с „Котарак Шапкарак“

В Америка Доктор Сюс е нещо като Ерих Кестнер за европейците. Няма дете, което да не е чувало името му или да не се е научило да чете с неговите книги. Котараци, гринчове и лоракси са само част от героите на американския автор и илюстратор. А под привидно шеговитите текстове с кратки думички се крие цяла вселена от фантастични светове, в които децата могат да играят на воля!

Българските деца познават творчеството на Доктор Сюс по-скоро от филмите „Гринч“, „Лоракс“ и „Хортън“. Но до днес нямаше негова книга, преведена на български език. Защо ли? Защото американският писател проявява склонност да измисля, при това в мерена реч, чудновати герои с поетични имена, забъркващи абсолютно феноменални каши. И е наистина трудно да бъдат разказани дословно на български език, като се запази специфичната магия на текстовете.

С тази трудна задача  – да запознае българските деца с Котарак шапкарак, се заема изд. „Сиела“. Шантавият персонаж с червено-бяла шапка, който се появява на прага на Сали и Дик и вдига къщата във въздуха, за да не скучае и секунда, е обрисуван на роден език от Харалампи Аничкин. Преди да прочета книгата, искрено се страхувах дали ще открия вълшебството на Доктор Сюс, но преводът е чудесен:

„Седяхме си двамата кротко,

мълчахме си – Сали и аз.

„Дано все пак нещо се случи!“,

накрая ѝ казах на глас.

„Навън да играем

точно днес? – Забрави!

А с топка да тичаме вътре

не си и помисляй дори!“

Ако очаквате да срещнете добре познати стихчета с проста римичка и лековат смисъл, по-добре не се захващайте с „Котарак шапкарак“. Но ако харесвате шантави приключения в мерена реч, не пропускайте да се сдобиете с книжката на д-р Сюс. Тя е първа от поредица от четири издания, които издателството обещава да предложи на българските деца.

Забележка: Етикетът „Уча се да чета“ е валиден по-скоро за оригиналното издание, в което думите обикновено са трибуквени, а поради спецификата на английския език римата и ритъмът се постигат лесно. При превода на български език много от думите стават трудни за прочитане от начинаещите читатели, но пък удоволствието от споделеното четене винаги е налице.

Вземете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.