Белите мечки и новият живот на Ласе

Ако има едно нещо, което знам със сигурност, то е, че светът обича забавни истории за пакостници. Немирниците, които правят бели, в училище или вкъщи, са основните герои в много обичани детски книжки. В това число и в тази. „Нека белите мечки да танцуват“? Не оставяйте заглавието да ви заблуди, няма танцуващи мечки в книжката – Улф Старк представя историята на едно хлапе на име Ласе, всичко от семейния му живот и преживяванията му в училище.

Hell Boy

Ласе е типичното десетгодишно момче: лудее със своите приятели и ходи на училище. Той е от така наречените „немирници“ – не учи усърдно, не се подчинява на учителите и постоянно се забърква в каши. Заедно със своите приятели Ласе прави всевъзможни пакости и се забавлява до безкрай, а авторът е уловил и описал всичките момчешки щуротии по много забавен начин.

Hit with Brick

Но освен забавните случки, тази книга има и друга страна. Тя разказва за семейния живот на момчето, раздялата на неговите родители и повторния брак на майка му. Макар и да има някои тъжни моменти, това, че Ласе попада в нова среда и дори получава доведена сестра, води до много забавни случки. Книгата показва какво е да заживееш с ново семейство и след като се пренасят при новия съпруг на майката, започват редицата комични ситуации, в които новите родители се опитват да сплотят семейството.

Доведените брат и сестра изобщо не се харесват и правят всичко възможно да се дразнят един друг. Момичето постоянно се опитва да злепостави Ласе и е категорично против той да живее с тях. Прилага му редица номера, за да го накара да се чувства не на място. Наистина тя успява – Ласе не иска да живее там и тъгува много за собствения си баща, с когото се вижда доста рядко. Белите мечки напомнят на момчето за баща му и по тази причина са станали неговото любимо животно. В зоопарка Ласе винаги бърза да отиде при тъжните белите мечоци, а понякога, когато види баща си, си го представя като един от тях, един танцуващ бял мечок и си казва: „Нека белите мечки да танцуват“.

През това време новият баща на Ласе се опитва да го промени коренно и да направи от пакостливото дете отличник. Така, докато войната вкъщи е в разгара си, Ласе се изправя и пред приключения в училище. Приятелите му се дърпат от него защото благодарение на доведения му баща момчето вече е отличник, също така има нови дрехи и прибрана „зубърска“ прическа. Пакостникът се превръща в ученик за пример, но това е само привидно. Отвътре Ласе си остава същият. Дали след толкова преживелици обаче може да има щастлив край?

Автор: Бояна Станева

[club]