Вал Стоева

Вал Стоева
Главен редактор на сайт „Детски книги“

Председател на съвета на фондация „Детски книги“

 

Вал (от Валентина, не Валерия) е родена на 31 юли в далечната 1982 г.

Учи в родния си град Ботевград до края на седми клас, а после посещава Класическата гимназия в София, носеща странното име НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“. Изучава шантави специалности като Политология в Софийския университет и Дипломация и международни отношения в НБУ. Естествено, като повечето българи, не работи това, за което е учила 🙂

От малка обича книгите. С помощта на баба си започва да чете още на 4-годишна възраст, а до първи клас вече е прочела цялата семейна библиотека с детски книжки. Странното е, че и до днес все още си стои на детските книги и упорито отказва да чете сериозни произведения!

Има дъщеря – Карин, с която се забавляват щуро. А, да, и куче – сър Никълъс, който е малък, но за сметка на това – с голямо име 🙂 През 2014 г. към членовете на семейството й се включва и малкият ѝ син Да̀ниел, част от проект за четене от самото раждане „Експериментът“.

Понякога може да бъде много строга, но винаги е справедлива. Не харесва посредствеността и се изнервя на хора, които се опитват да я използват. Обича да организира всичко, което й се изпречи пред погледа и ако обещае нещо, го изпълнява.

Иска да опазва околната среда и се стреми да живее здравословно. Обича да общува с младите читатели и да учи нови неща. Харесва историята, географията и честичко отскача в света на фантазията с помощта на книжните герои. Обожава забавните игри, разследванията на загадки и приключенията и дори самата тя често измисля такива за читателите.

Владее английски и немски езици, но иска да учи руски и холандски. Поставила си е за цел да убеди колкото се може повече деца, че четенето е полезно и забавно. Желае един ден българските читатели да имат безпроблемен достъп до модерните книги чрез библиотеките, а четенето и грамотността да бъдат на почит в обществото.

Плановете ѝ за развитие на детското четене обикновено са широкомащабни, но тъй като Вал не се плаши от никаква работа, сама си измисля все нови и нови задачи. Много е горда с кампаниите, които координира пряко – „Читателска щафета“ и наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“. С радост носи званието „Посланик на библиотеките“, връчено ѝ от Българската библиотечно-информационна асоциация.

Иска да има голяма къща, в която всеки ден да кани децата на сладки приказки за детски книжки, гарнирани с домашно приготвени сладкиши. Когато желанието й се сбъдне, всички ще бъдете добре дошли!

Можете да й пишете ТУК.