Екип

Вал Стоева
главен редактор
Валентина Стоева завършва НГДЕК, а после следва "Политология" и "Дипломация и международни отношения". От 2008 г. се занимава с насърчаване на четенето сред децата. Създател е на сайт Detskiknigi.com, а през 2013 г. основава фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“. Носител е на званията „Посланик на библиотеките“ и „Рицар на книгата“. Основен координатор е на Национална награда „Бисерче вълшебно“. Майка на дъщеря (2002 г.) и син (2014 г.). Докторант по специалност "Теория на четенето" в СУ "Св. Климент Охридски".
FacebookTwitterLinkedIn
Лора Филипова
главен редактор
Лора Филипова е икономист по образование и професия, а от 2012 г. насърчава четенето сред децата. Тя е изпълнителен директор на фондация „Детски книги“ от основаването й през 2013 г. и главен редактор на сайт Detskiknigi.com. Следи за изпълнението на проектите и координира кампаниите за насърчаване на четенето на фондацията и работата на екипа. Отговаря за създаването на международни партньорства. Носител на званието „Посланик на библиотеките“ (ББИА, 2015 г.). Майка на син (2007 г.) и дъщеря (2010 г.). Почитател е на детските книги, планините и сладкишите.
Гергана Димитрова
редактор
Гергана е философ по образование, еколог по призвание и словоделец на свободна практика. Обича високата култура и пермакултурата, децата, книгите и детските книги. Счита, че истинският добротворител е две неща – лупа и далекоглед – и показва на околните малките чудеса на настоящето ведно с големите обещания на бъдещето. За да повярват всички, че светът може да бъде (и е) едно прекрасно място.
Яна Кръстева
сътрудник
Родом от Бургас, но първата й книжна любов е Васил Славов Фотев от варненското село Рупча. След математическа гимназия следва икономика в София и вече две десетилетия се занимава с международен транспорт. С наслада и настървение инвестира свободното си време във филми, театрални спектакли, мюзикъли, курсове по чужди езици и танци. Появата на племенничките й преди десетина години я мотивира да се зарови отново в прекрасния свят на детските книги в търсене на подходящи съвременни четива. След раждането на сина си през 2018 г. продължава да колекционира детски книги с двойна скорост. Когато попадне на книжен бисер, изгаря от желание да го сподели с всички, които обича и/или цени.
Владимир Аргиров
сътрудник
Преоткрива очарованието на детските книги преди няколко години, когато попада отново на поредицата за „Малкият Никола“ и комиксите за Тентен и оттогава жадно поглъща огромни количества. В последните месеци чете и книги за най-малките покрай едногодишния си син Тома. Не забравя и книгите за възрастни и редовно следи изпълнението на своя читателски план. Роден в Пловдив, където дълги години в свободното си време свири на класическа китара. Работи в областта на международната търговия, а извън работата се интересува от театър, кино, музика, учене на чужди езици и катерене. Двамата със съпругата му Яна обожават да ходят на куклен театър.
Александра Георгиева
сътрудник
Александра е родена в София. Там завършва начална педагогика. Има магистърска степен по ранно чуждоезиково обучение. В момента живее и работи в Бургас. Преподава на втори клас и се грижи за сина си. Александра винаги се вълнувала от книгите, но изданията за деца я заинтригуват по време на следването й в Университета. Запленена е от дълбочината на приказките, колко много има скрито между редовете. Сега с интерес следи детските научни заглавия. Те й дават идеи как да обяснява света на учениците си. Харесва й да чете и да разказва за книгите, защото искрено вярва, че умните деца могат да постигнат всяка освоя мечта.
Искра Йорданова
сътрудник
Искра Йорданова е завършила славянска филология в СУ. Преди се е шегувала, че изборът й на специалност е свързан единствено с натрупване на обща култура, защото действително я е привлякло изучаването на литератури. Четенето на книги я успокоява, а споделянето на мисли за тях е израз на признателност и/или критично мислене спрямо въображението на другите. Майка е на две деца, а те, според личната й убеденост, ще прочетат повече написано слово от нея. Работила е няколко години с чешки, а в момента е учител, който се надява да пали, ако не огньове, то поне пламъчета в своите ученици. Най-вече с помощта отново на книгите.
Анна Симова
сътрудник
Анна Симова завършва психология и продължава да се развива в тази сфера. Винаги е обичала детските книги, а и книгите изобщо. И досега за себе си купува както заглавия за възрастни, така и детско-юношески. Продължава да се удивлява как послания и идеи, разгърнати надълго и нашироко в сериозни романи, се представят изключително простичко и разбираемо в детските книги. Обичта ѝ към книгите се превръща в страст след раждането на децата ѝ. Нещата, които ѝ носят удоволствие, са заниманията с децата, четенето (и на глас), силната музика, готвенето и разговорите.
Мирослава Илиева
Мирослава Илиева вярва, че в детските книги са скрити едни от най-важните житейски уроци, на които е добре да учим децата си, но и които самите ние като възрастни не бива да забравяме. Писането е нейна професия, но и любимо занимание в свободното време. Иначе е дипломиран бакалавър в специалност "Връзки с обществеността" и магистър в "Е-Европа" в Софийския университет.
Найден Върбанов
Найден Върбанов е доброволец към Фондация Детски книги от 2015 г. Днес той е учител по история и комикс ентусиаст.
Валентина Минчева
сътрудник
Павлина Радославова
сътрудник
Рени Бельовска
сътрудник
Рени Бельовска е родена през 2002 г. и учи в Първа АЕГ, София. Споделя, че още като малка открива страстта си към книгите, а възможността да се докосне до чуждестранна литература винаги е стимулирала желанието ѝ да изучава чужди езици. Според Рени у всяко дете трябва да бъде разпален пламъкът на любовта към книгите и четенето още от ранна възраст. Като доброволец към фондация "Детски книги" тя дава своя принос към образованието на децата в България.
Нора Маджарова
автор на отзиви
Вследствие на вродената си любознателност, Нора завършва разнородни специалности: “Мултимедия, компютърна графика и анимация”, “Софтуерни технологии”, “Организационна и социална психология”. Има интереси и опит в сферата на рисуването, изкуството, анимацията, детското развитие, програмирането, детската литература, театъра. Като малка мечтаела да стане учителка, полицайка или писателка, но става програмист и по-късно ръководител на софтуерни проекти и екипи. Любовта ѝ към детските книги се събужда от най-ранна детска възраст и на 5 годинки се научила сама да чете, преследвайки дядо си с вестника му и разпитвайки го за буквите. Има двама сина (2012 г и 2015 г), с които споделя страстта към книгите и с които е събрала огромна колекция от класическа и съвременна детска литература. Вярва, че в детските книги се крият големи истини, обрисувани по много прост и красив начин, които във всяка една възраст и фаза от живота ни казват различни неща, докато ни срещат с разнородни видове изкуство, магични светове и богата палитра от думи и емоции.
Златка Александрова
автор на отзиви
Открива очарованието на детските книги в поредицата за "Хари Потър". Следва "Книгоиздаване" в Софийския университет с целта да опознае книгите не само като съдържание, но и като оформление. Повече от година пише в личния си блог Reading is dangerous. Има интереси в сферата на детските и тийн книгите. Вярва, че магията е навсякъде, стига човек да успее да повярва в нея.
Деница Райкова
автор на отзиви
Деница е преводач. Завършва английска филология в СУ "Климент Охридски" през 2001 г. Първият ù превод излиза през 1999 г., вторият - през 2001. От 2006 г. работи за няколко издателства. Превежда предимно художествена литература (исторически романи, фентъзи, юношески романи). Има и няколко превода на нехудожествени заглавия. Обича да пътува и да описва пътуванията си, а освен това обича да чете и да пише за прочетеното. Понякога пише за собствено удоволствие. Обича музиката, и тя често се превръща във "фон" на работата ù. Книгите и музиката са две от нещата, които я правят щастлива.