39 ключа: Крадецът на мечове

Пътешествията ми по света в търсене на най-добре пазената тайна – 39-те ключа на рода Кахил – продължават…

Всичко започва с книгата „Лабиринтът с костите“, в която двете сирачета Ейми и Дан Кахил правят сензационното откритие, че родът им е един от най-могъщите родове, управлявал света в продължение на столетия. Не стига това, но и любимата им баба Грейс ги въвлича в напрегнато състезание с останалите членове на рода в търсене на дълбоко пазена тайна, способна да дари притежателя си с неизмеримо могъщество!

Двете деца, водещи доста нещастно съществуване под надзора на леля Биатрис, решават да прегърнат предизвикателството и да се впуснат в шеметната надпревара, развиваща се по цялото земно кълбо. Събирайки ключове, следвайки мъгляви напътствия и откривайки отговорите на загадки, двете деца и гувернантката им Нели се озовават от САЩ в Австрия, а после и във Венеция, където разкриват тайната на „Фалшивата нота“.

Коя е следващата дестинация на децата и какви опасности от останалите им роднини ги дебнат? Всичко става ясно в третата книга от поредицата – „Крадецът на мечове“. Правейки догадки относно редкия метал тунгстен и японските мечове, които откриват, Ейми, Дан и Нели купуват самолетни билети за Япония. Твърдо убедени, че там се крие тайната на поредния ключ, децата са на крачка от излитането си. За тяхно нещастие, нещата не се развиват както трябва – те остават сами (без Нели) на летището заради поредната подла измама на Иън и Натали Кабра. Обезсърчени от поредната трудност, двете деца се натъкват на чичо Алистър Ох и предложението му за временно примирие и подкрепа.

Понякога неизбежността ни кара да вземаме решения, противни на убежденията ни. Така се случва и с Дан и Ейми, принудени да приемат подадената от Алистър ръка. Обединявайки усилията си, тримата не само се придвижват до Япония, но и заблуждават руската шпионка – роднина Ирина Спаска, изпращайки я за „зелен хайвер“ в дебрите на Русия. Тримата разкриват тайната на Хидейоши – тайнствен японски воин, чиито корени също водят началото си от рода Кахил. Междувременно обаче се натъкват на семейство Холт – също претенденти за 39-те ключа – и се измъкват на косъм от якуза (японската мафия) и от сигурния сблъсък с метрото… откривайки тайна стая в подземията.

„За да намериш новия дом на съкровището на Хидейоши, приложи геометрията.“

Може ли да бъде всичко още по-объркващо? Разбира се, щом Ейми и Дан са замесени! Поставени на крачка от грандиозното си разкритие, децата и чичо Алистър отново са принудени да бягат, подгонени от разгневените японски мафиоти. Помощ обаче получават от най-неочакваното място – от Иън и Натали, заставени да ги спасят от… гувернантката Нели!

Къде Хидейоши е скрил тайнственото съкровище и поредния ключ към загадката? Притиснати от обстоятелствата, Дан, Ейми, Алистър и двамата Кабра обединяват усилията си, за да открият отговора на загадката и да се отправят заедно към Корея. Дали обаче това няма да е последното пътуване на децата? Може ли да вярваш на някого, твърдо решен да те победи в подобна надпревара, при която на карта е заложено неизмеримо могъщество? Това двете деца ще трябва да научат в дълбините на пещерата…

И третата книга от поредицата е също толкова завладяваща, колкото и останалите. И макар лично на мен да ми липсва страхотният стил на Рик Риърдън, сътворяващ и от най-малкия детайл вълнуваща загадка, Питър Лерангис (автор на „Крадецът на мечове“) също е успял да превърне сюжета в кълбо от напрегнати ситуации, от чието разплитане зависи животът на двете деца Кахил. Освен това, да не забравяме, че приключенията по търсенето на 39-те ключа продължават както в останалите книги от поредицата, така и в интернет, където се регистрират специалните карти, приложени във всяка една от книгите!

Ако искате да разберете какво се случва по-нататък с двете деца, не пропускайте ревютата на Тити Христова за „Отвъд гробницата“ и „Черният кръг“, а ако сте изпуснали началото на поредицата, проследете пътя на Ейми и Дан в „Лабиринтът с костите“ и „Фалшивата нота“. Четете, пътешествайте по света и събирайте ключовете с нас и двете деца, защото… кой знае дали и вие не сте от рода Кахил?

Автор: Вал Стоева

[club]