Животът като „Поредица от злополучия”

Ако вярвате, че животът е низ от случайности, които впоследствие се оказват предопределени от съдбата изпитания, то „Поредица от злополучия” на Лемъни Сникет е книгата за вас.

От друга страна, „ако обичате истории с щастлив край, ще е по-добре да зачетете някоя друга книга”, както казва самият автор още в първото изречение на „Нещастното начало”, която е и първата част от поредицата.

Може и да не звучи така, но това е детска книга, която проследява историята на трите деца Бодлер. Те са изобретателни, умни и чаровни, но това се оказва недостатъчно, за да бъдат щастливи. Когато научават, че родителите им са умрели в пожар, Вайълет, Клаус и Съни смятат, че това е най-лошото, което може да им се случи, но грешат.

Най-лошото от всичко е, че са поверени на техния далечен роднина Граф Олаф. Той е въплъщение на всички неща, от които децата се страхуват – зъл, подъл и алчен човек, който не само че не ги обича, но и се опитва да се домогне всячески до богатството им без да следва никакви морални задръжки и общочовешки правила.

Оттук нататък следват всякакви заплетени истории, с които Бодлерчетата трябва да се справят, за да оцелеят. Скоро разбират, че „помощ от нигде не иде”, защото възрастните трудно се вслушват в думите на три малки сирачета, особено когато истината изглежда абсурдна. Единствената сигурна подкрепа са книгите – те им дават знания, отнасят ги в друга реалност и никой не може да им ги отнеме.

Признавам си, че детското в мен често се пробужда и някак магически пред очите ми се появява някоя приказка или роман и отново потъвам в този свят, в който няма нищо невъзможно. Смятам, че в тези книги, написани за деца, възрастните обикновено можем да открием повече очарование и смисъл, отколкото въобще сме предполагали.

Цялата поредицата се състои от 13 части, като последната е издаден през 2006 година. Авторът й е Даниел Хендлър, чийто литературен псевдоним е Лемъни Сникет, който се явява хроникьор на съдбата на сирачетата Бодлер. Романът се подвизава в жанровете детска литература, мистерия, готически роман и това е най-общо сухата част.

Иначе казано, ако ви се чете нещо различно от „Хари Потър” или някоя вампирска сага, може да дадете шанс на „Нещастното начало”.

Автор: Мария Юрукова

[club]