Как „Гладната гъсеница“ се срещна с децата чрез пътуващо сандъче на Гьоте-Институт

„Много гладната гъсеница“ вече може да се намери и на български, но благодарение на пътуващо сандъче на Гьоте Институт – Германия, още през август 2013 година децата от село Труд са имали възможност да се запознаят с книгата на Ерик Карл. Разказът на Таня Илиева от с. Труд за гостуването на сандъчето при тях, ясно показва защо проектът за пътуващите сандъчета се ползва с толкова голяма популярност сред библиотекари и учители в цялата страна.

Днешният ден беше изпълнен само с приятни емоции и много детски усмивки: Ранното събуждане си струваше! Бях много нетърпелива да видя малките-големи деца от ЦДГ „Бисер” в с. Труд. Моята сестра беше поканена от много обичаната от всички библиотекарка на селото – Светла, да участва в добре замисленото от доброволците към НАРД (Национален алианс за работа с доброволци) в селото театрално представление.
Въз основа на книжките, гостуващи ни за 1 месец от „Пътуващото сандъче на „Гьоте институт Германия”, доброволците, заедно с малко помощ от страна на децата и тяхното въображение, създадоха реалистични сцени пред децата от детската градина.
Основните теми бяха взети от 2 книжки от „Пътуващото сандъче” – „Малката гъсеничка” и „Крадецът на кокошки”. Към историята на „Малката гъсеничка” посетителите на библиотеката изработиха една красива и пъстра пеперуда и един пашкул от подръчни материали. След като изиграха и разказаха историята, двете актриси Калина и Теодора поканиха децата да играят игра, свързана с историята, която им разказаха. Всички деца се включиха. Усмивките не се изтриваха от лицата им.
За втората история направихме маска на лисица и използвахме едно цвете за храст. Калина разказваше по картинки, а Теодора се превъплъти в лисица. Всички, дори учителите и директорката, бяха впечатлени от добре замисленото детско шоу-представление.
След последвалите бурни аплодисменти всички успяха да се изявят. За край изпяхме заедно  детската песничка за палците. Всички участници в приготовлението се почерпиха за добре свършената работа.
В крайна сметка денят беше много вълнуващ за всички и бе изпълнен с приятни емоции.“ 

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.