Стикерни енциклопедии – знания и забавление в едно

На книжния пазар можете да намерите голямо разнообразие от детски екциклопедии в какви не области. Голяма част от тях са истинско удоволствие за разглеждане и четене. Поредицата „Стикерна енциклопедия Изследовател“ (изд. Софтпрес) обаче използва освен естествения детски стремеж към знания и желанието за забавление с включените стикери.

Авторът на текстовете и илюстрациите Робърт Дзвонковски съвсем логично е заложил на интереса на децата към природата, затова енциклопедиите са с теми „Годишните времена“, „Цветовете на природата“, „Как общуват животните“ и „Големи и малки летци“.

В тях ще откриете кратки и интригуващи текстове, които представят разбираемо основна информация плюс допълнителни любопитни факти. Дзвонковски е наясно, че съвременните деца възприемат по-лесно визуалния материал. В резултат енциклопедиите съдържат множество цветни снимки с точни наименования на показаните същества. На мен този подход ми допада, защото смятам, че дори по-малките деца са напълно способни да запомнят по-сложни имена като синьопръстенен октопод и да ги употребяват правилно. За улеснение в края на книгите малките читатели могат да открият и съвсем кратък речник.

В тон с името си всяка енциклопедия съдържа над 200 стикера, които децата трябва да залепят на подходящите места, след като са се запознали с фактите. Още по-пълното им ангажиране и забавление се гарантира от включените в книгите игри и задачки. Периодично те са приканвани да решават лабиринти и картинно судоку, да разпознават силуети, да отгатнат кое е животното/птицата/насекомото и др.

Стикерните енциклопедии „Изследовател“ са идеалният помощник за неусетно запознаване на децата със света на природата, докато се забавляват. Подходяща е за широк възрастов диапазон (от 5 до 12 години), а собствения ми опит показа, че е подходяща за цялото семейство. И почти 6-годишната ми дъщеря, и 9-годишния й брат, поотделно се потопиха в книжките по различен начин. Мая наблегна на снимките на птици и животни и научаването на имената им, както и решаването на лабиринтите. Петър се забавляваше да ни запознава с интересните факти и да лепи стикери. Аз също научих факти, които не знаех, а благодарение на илюстрациите вече мога да разпозная крилатките на различни дървета. 🙂

Автор: Лора Филипова