Как да станеш пазител на фантастични създания

Децата наистина обичат фантастичните създания! Книгите им са препълнени със зверове, чудовища и най-чудати същества. Изобилстват и в митологиите на различните народи, до степен, че някои от тях са станали нарицателни. Да се възродиш като Феникс, да си страшен като Горгона, загадъчен като Сфинкс, злобен като Цербер

В книжарниците има различни книги, посветени на тези така смайващи животни. Безспорно, обаче, впечатление прави „Голямата книга на фантастичните създания“ (изд. „Дакелче“), написана от Джузепе д‘Ана и с прекрасните илюстрации на Ана Ланг.

Мисля, че ние възрастните малко по малко губим от магията, която носим. Може би затова аз самата не разбирах защо дъщеря ми толкова харесва тази книга и често я разлиства. Така че ще оставя именно тя да ви сподели какво вижда през очите си на дете!

  1. Какво те впечатлява най-много в книгата?

Верена (7,5 години): Впечатлява ме това, че се разказва за създания, които не съществуват и няма да видиш никога. Но, когато четем, все едно ги виждаш и ги има!

  1. Какво те примамва така силно във фантастичните създания?

В: Те са толкова специални и е толкова интересно да четеш какво могат да правят! Аз иначе никога няма да видя тези неща и няма да чуя за тях, защото са невъзможни.

  1. Кое е любимото ти фантастично създание от книгата?

В: Хидрата! Тя има девет глави и е с по-зловещи цветове. А аз обичам не само веселите неща, но и страшните. Мисля, че такива зъби друго животно не може да има.

  1. А кое създание не би искала да срещнеш никога?

В:  Отново Хидрата – не искам да я срещна. Тя ми е любима, но не става ей-така да я видя. Тя е отровна.

  1. Кое прави всички тези създания така различни едно от друго?

В: Някои имат много глави, някои имат само една. Някои са добри – като Баку, който се храни с кошмарите на децата. Някои не са добри. Други харесват скъпоценните камъни или пък летят. Различават се по телата си и по навиците си.

  1. А така ли е и при хората?

В: Донякъде да, защото навиците ни са различни, харесваме различни неща, но сме само един вид хора. Някой може да обича шоколад, друг може да е алергичен към него, друг – да не го харесва. Много сме различни в това. Но по вид не сме!

  1. И последно – какво научи от тази книга?

В: Научих, че някой може да е страшен и да изглежда по-различно, но това не значи, че е лош. Има значение как се държиш към него. Ако се държиш, както изглежда, то той наистина ще бъде такъв – лош и страшен.

В заключение ще добавя, че „Голямата книга на фантастичните създания“ е изключително красива и топла книга. Представя вълшебните същества като също толкова реални, колкото зебрата или лъва, всяко със своите особености и привички. А не са ли наистина такива във фантазиите на децата? И показва именно това – че всяко същество е различно, но щом уважиш странностите му, то ще те допусне до своя свят. Като се замисля, така е и с нас!

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.