Начало на номинациите за Национална награда „Бисерче вълшебно“

Започва набирането на номинации за Национална награда „Бисерче вълшебно“. За дванадесети пореден път българските издателства ще могат да откроят най-добрите си проекти за предходната на гласуването календарна година.

„Бисерче вълшебно“ е първото литературно отличие в страната, присъждано от деца. То поставя младите читатели в позиция да заявят своя избор и е мерило за техните нужди, нагласи и интереси.

Съгласно обновения регламент от 2023 г., селектирането на книги ще протече на два етапа:

1. Дълъг списък. В него влизат до пет заглавия на издателство, отличаващи се с висока литературна и полиграфическа стойност. Пълните критерии за номинация можете да откриете на този адрес.
2. Кратък списък. Той е съставен от първите 10 художествени книги (по точки от журито) в пет възрастови групи и първите 25 нехудожествени, неразпределени по възраст. Книгите от краткия списък се отсяват от панел „Възрастни“ (експерти по детска литература, превод и илюстрация, учители и библиотекари, логопед и психолог) и панел „Деца“ (членове на читателските клубове „Бисерче вълшебно“ от цяла България).

Освен да гласуват за своите фаворити, децата ще могат да ги оценят в българската платформа за прочетени книги „Книгоходец“.

Гласуването за книгите от краткия списък ще продължи от 15. февруари до 11. май, а в него ще могат да се включат деца на 3 до 16 години. 

Дългият списък с номинации ще се обновява непрекъснато. Следете сайта на наградата, за да не пропуснете всички вълнуващи заглавия, представени от издателите. Ако сте издател, не се колебайте да подадете своите номинации при първа възможност.

Дванадесетото издание на наградата се реализира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерството на образованието и науката.