Кой живее на ул. „Черешова“?

Едно от най-важните събития от книжния свят в България тази година без съмнение е издаването на класическите вимелбухи на Ротраут Сузане Бернер. За самия жанр в „Детски книги“ е писано неведнъж и основания не липсват. Т. нар. „гъмжащи“ книги са без аналог, а ползите, които имат за децата, са огромни.

Самата Ротраут Сузане Бернер е утвърден илюстратор и четирикратен носител на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“. И макар портфолиото й да е пребогато, тя е най-известна с книгите за зайчето Чарли и с прекрасните си гъмжащи книги. Тази зима изд. „Колибри“ поде издаването на картинната поредица, започвайки със „Зима на улица „Черешова“, следвана от „Пролет на улица „Черешова“.

     

„Зима на улица „Черешова“ е първата книга от поредицата вимелбухи, а последващите „Пролет“, „Лято“ и „Есен на ул. „Черешова“ доразвиват историите в нея. Вероятно мнозина ще запитат – какви истории могат да се разказват в книга без думи? Повярвайте, те са много, най-разнообразни и податливи на вашите тълкувания, познания и ценности.

„Зима“ и „Пролет“ са безсловесни книги в голям формат, изпъстрени с цветни, живи и детайлни илюстрации. Всеки разтвор предлага панорамната гледка на наблюдател, стоящ на разстояние. Така взорът му, както и този на читателите, обхваща както широката картина, така и случващото се с героите. На страниците са проследени действията и приключенията на деца, възрастни и животни. Същевременно са уловени взаимодействията между отделните персонажи, а също и измененията в природата и града през различните сезони.

Героите в книгите са на различна възраст, имат разнородни интереси и свои си хобита и занимания. Ежедневието им е обусловено от тези разлики, както и от сезона. Понякога персонажите са небрежни и разхвърляни, друг път създават ред и комфорт. Бързат за час при зъболекаря или отделят разточително много време на коледния базар. Едни работят на открито, други – в различни помещения. Някои се трудят с ръцете си, а за други словото е основен инструмент.

Действието във всяка книга започва от едно и също място и се проследява в сходен ред. Първият разтвор показва триетажна къща, чиито обитатели потеглят към различни точки на града. Следващите „спирки“ са фермата и автомобилният сервиз, малкият магазин и оживената гара. По-нататък посещаваме строителна площадка и културен център. Подминаваме ги и стигаме до шумния център на града, изпълнен с магазини и хора, из който се носят аромати от близката пекарна. На следващата страница спираме за бърз пазар в универсалния магазин, а най-накрая можем да си починем в красивия парк и да изпием по чаша чай в кафенето.

Както можете да се досетите, обликът на всяко от тези места се променя в зависимост от годишното време и наближаващия празник. Докато през зимата в центъра на града е поместен коледният базар, то на същото място през пролетта могат да се намерят множество сергии с инструменти, луковици и цветя. В студения сезон се разкопават основите на бъдеща детска градина, а първият етаж е вече завършен, когато дърветата са обкичени с цвят. Дали наесен градината ще отвори врати?

Невъзможно е един отзив да предаде цялото изобилие от случки, характеристики и явление, които книгите на Ротраут Сузане Бернер разкриват. Дори най-отдалеченият в панорамната картина обект търпи развитие и промяна още на следващата страница. Героите и обектите пък са толкова многолики, че можете да обогатите разказа си с допълнителни асоциации и информация.

Ето само част от начините, по които да играете с детето и вимелбухите:

  • Проследете пътя на всеки от героите. Какво му се случва? Накъде се е запътил? С кого се заговаря? Какво ли си мисли?
  • Разгледайте домовете от първия разтвор. Какви хора живеят в тях? Как това влияе на мебелировката и цялостната подредба на дома?
  • Проследете превозните средства, които идват от най-далече. Докъде стигат? С каква цел се движат?
  • Разгледайте пейзажа, характерен за сезона. Какви животни могат да се видят? Какви растения виреят?
  • Какво правят хората през зимата/пролетта? Какви дрехи носят и защо? Какви са обичайните им занимания?
  • Животните са особено колоритни! Какво ли са намислили?
  • Детските площадки и парка са толкова различни спрямо сезоните. Как изглеждат? На какви игри играят децата?
  • Надградете историите. Ето, има човек в инвалидна количка – използвайте момента да разкажете за хората с увреждания, попитайте детето какво мисли. На коледния пазар могат да се видят невероятни, предимно немски лакомства – обсъдете какво похапваме тук по празниците. Един от героите изпуска портмонето и ключовете си – поговорете за това какво е редно да се направи, ако намерим чужда вещ. И пр, и пр.

Поредицата за улица „Черешова“ наистина е богатство. Поради същността си е еднакво интересна както на малките човечета на 2 години, така и на порасналите 6-годишни фурии. При едните допринася за натрупването на речников запас и опознаването на света, при вторите е чудесен помощник в развиването на увереност, проследяването на закономерности, обогатяването на речта и изразните средства. Наред с всичко, вимелбухите разпалват любовта към книгите и четенето, дават на читателите си самочувствие и равна позиция спрямо възрастните.

Уверете се сами. Защото книгите на Бернер са от тези, които съхраняваме дълго след като децата ни пораснат, за да ги разгърнем пак с внуците. Остава ви само да се потопите в разказване, откривателстване, игра, забавление, учене и споделяне!