Каталог „Детски книги от България. Съвременни писатели и художници“ ще бъде представен за пръв път на Панаир в Болоня в началото на април

Каталогът „Детски книги от България. Съвременни писатели и художници“, подготвен от Националния Център за книгата при НДК (НЦК), ще бъде представен за първи път на Панаира в Болоня в началото на април 2016 г. Каталогът е прецедент, къй като до този момент нищо подобно не е подготвяно за чужда публика.

В изданието чуждите издатели, литературни агенти и хора, интересуващи се от тенденциите в развитието на детско-юношеската литература, ще открият 36 творби от 27 български писатели, издадени в периода 2008 – 2015 г. и допълнени от брилянтните илюстрации на някои от най-талантливите съвременни български илюстратори. Освен представяне на книги от български автори, читателите ще могат да видят чужди творби, илюстрирани от български художници.

Втората част на каталога е посветена на българските артисти. В нея ценителите на изкуството ще открият образци от работите на художниците, за съжаление ограничени от обема на изданието. Специфичният начин на работа на всеки от тях е уловен благодарение на майсторството на Дамян Дамянов – автор на цялостната визуална концепция, предпечатната подготовка и корицата на каталог „Детски книги от България. Съвременни писатели и художници“.

Авторите, включени в селекцията, са Катя АнтоноваБожана АпостоловаМая ДългъчеваВесела ФламбурариСотир ГелевЗорница ХристоваЗахари КарабашлиевПетя КокудеваАся КолеваМария МартинЛюбомир НиколовВелизар Николов, Радостина НиколоваЕлена ПавловаВалери Петров, Янаки Петров, Иван РаденковЕлин РахневЙордан Радичков, Никола РайковВиктор СамуиловАлександър СекуловЮлия СпиридоноваИван Теофилов, Боряна ТодороваАнжел ВагенщайнТ. Яна Якова. Техните произведения са разделени в 6 възрастови категории.

Артистите, представени с биография и допълнителни творби, са: Любен Зидаров, Кирил ЗлатковРосица ЯчковаВладимир ТодоровСвобода ЦековаПетър СтанимировРосица Ралева, проф. Виктор Паунов, Евгения НиколоваАля МарковаРалица МануиловаЛили ЛамерАся Кованова и Андрей КулевКостадин КостадиновМаглена Константинова, Ася Колева, Капка КъневаИва ГруеваЯсен ГригоровТоня Горанова, Ясен Гюзелев, Чавдар ГюзелевПенко ГелевДамян ДамяновЗара БуюклийскаМелина-Елина БондоковаМартина Андонова. Автори на илюстрации към отделни книги са и Яна Левиева, Мирослава Николова, Ива Сашева, Ромина Беневенти

В подготовката на каталога участие взеха и Валентина Стоева от фондация „Детски книги“, Дамян Дамянов – автор на цялостната визуална концепция, предпечат и корица, както и Анджела Родел – редактор на английските текстове и коректор. Предговорът, разглеждащ ретроспективно българската литература за деца, е дело на проф. Светлана Стойчева, виден изследовател на детската литература. Изданието се публикува от НЦК с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Каталогът ще бъде представен официално пред българска публика на 2 април – Международния ден на детската книга. След това ще бъде разпространен на Панаира на детската книга в Болоня, който се провежда от 4 до 7 април 2016 г.