Изложба на илюстрации на Любен Зидаров в Софийска градска художествена галерия

Изложбата „Островът на съкровищата – половин век по-късно“ на обичания от поколения български читатели художник-илюстратор Любен Зидаров се открива от 18 часа на 8 декември 2015 година в Софийска градска художествена галерия (ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 1).

В нея са включени новите му илюстрации към три произведения на световната литературна класика за млади читатели – „Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“, чиито първи издания художникът илюстрира преди около 50 години, както и репродукции на някои от познатите им 50-годишни първообрази. Ще бъдат показани и репродукции на гравюри и илюстрации от първите английски и американски издания на пиратската класика на Р. Л. Стивънсън.

Част от изложбата са и илюстрациите на Любен Зидаров към продължението на „Островът на съкровищата“ – „Силвър“, написано през 2014 година от английския поет и писател Андрю Моушън. „Силвър“ излиза като библиофилско издание в 150 номерирани екземпляра, всеки съдържащ оригинална литография на художника.

Преиздадените  заглавия „Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“ (изд. „Захарий Стоянов“), както и лимитираната серия на „Силвър“ (изд. „Прозорец“) ще се предлагат на книжния щанд в Софийска градска художествена галерия. Изложбата ще продължи до 14 февруари 2016 година.