Приказка за размисъл

Отдавна наблюдавам „Приказка“ на Захари и Силвия Карабашлиеви (изд. „Сиела“) в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека. Изключително впечатляващите илюстрации, дело на Ива Сашева, приковаваха погледа ми към корицата, предизвиквайки желание да си подаря луксозното издание. Така се озовах с приказката в ръце. А тя се оказа доста сериозно четиво…

Главните герои в книгата са старият майстор на парцалени кукли и малкото момиче – продавачка на свещи. Старецът майстори толкова хубави играчки, че често те попадат в списъците с желани подаръци на децата от големия град. Общото между двамата е, че продават стоката си пред църквата в големия град, нямат приятели сред тълпите от хора и сякаш еднаквата съдба ги сближава.

Действието се развива в навечерието на големия зимен празник. Тогава жителите на града се обличат празнично, готвят вкусни ястия и подаряват най-желаните подаръци. За нещастие, описаната от авторите зима е толкова люта, че никой не смее да пазарува в навечерието на празника. Майсторът и момичето стоят пред църквата, но студът често е по-силен и от вярата. Добрият старец изпраща девойчето вкъщи с последната си паричка, а после разшива всички парцалени кукли, за да създаде най-големия си шедьовър, надпреварвайки се със студа…

Отвореният край на приказката повдига много въпроси пред читателя. И определено провокира размишления. Обърнах ли внимание на всички нуждаещи се, които срещнах по пътя си? Когато се веселя, сещам ли се за онези, които нямат моя късмет? А когато искам да получа, дадох ли нещо в замяна? Оцених ли онова, което имам? Това са част от въпросите, които изникнаха в моето съзнание. Сигурна съм обаче, че у вас ще провокират много други въпроси. Както и най-главния: къде изчезна майсторът на кукли?

„Приказка“ на Захари и Силвия Карабашлиеви е книга, пробуждаща размишления на различни теми. Донякъде текстът ми заприлича на „Малката кибритопродавачка“, но за щастие финалът не е толкова тъжен. По-скоро отвореният му край оставя възможност на децата да си фантазират щастлива развръзка, която да омиротвори съзнанието им.

Илюстрациите на Ива Сашева наистина са чудесни. Големият формат и луксозната хартия пък превръщат книгата в чудесен подарък не само за малките, но и за големите читатели, готови да прекарат празниците в размишления за нещата от живота.

Автор: Вал Стоева