Спасяването на хълцащата мотска принцеса

Нали познавате шарените пухкави мотове, герои на Радостина Николова? Мукс, принцеса Пагу, Гула и Пинки печелят възхищението на малките читатели още в „Приключенията на мотовете“. Във втората книга от поредицата – „Мукс отвръща на удара“ – смелите герои се сблъскват с отвратително-миризливо-гадните си братовчеди моДовете, а отвличането на принцеса Пагу подлага на изпитание любимия Мукс! Но вместо финалните надписи: „И мотовете заживели безмоДски до края на дните си…“, в книгата „Спасяването на хълцащата принцеса“ (изд. „Мотове“) шарените пухчовци ще трябва да открият лек за Магу.

Магу? Точно така… Следвайки естествения ход на живота, Мукс и Пагу минават под венчило и се сдобиват с малка дъщеря. Тя е прекрасна, нежна, неизмеримо пухкава, изключително гушкава и… хълцаща! Хълцането на малката принцеса започва изведнъж и не спира дори когато спи. Отчаяните родители пробват всички хомеопатични лекове, но нищо не помага. Дори и мъдрецът Щу не може да намери лек за неразположението ѝ, а решението ще се окаже скрито в Древната книга на мотовете.

За нещастие на Мукс и Пагу, суперстарата книга не се намира през няколко гардероба… Тя е скрита в огромния и шумен град. Щу дава на Мукс наставления, които се оказват доста остарели и малкото мотче ще трябва не само да отиде в големия град, но и да се сблъска с метрото, с изчезването на шарената къща (в която е била скрита книгата), с намирането на старейшините на мотовете. Огромна радост за отчаяния Мукс ще се окаже срещата му с Алекс – малкото момиченце, което го забелязва в метрото. Неочакваното присъствие на Гула и Пинки пък ще даде криле на Мукс и тримата заедно ще поемат на дългото пътуване в търсене на Лечебното цвете с главно „Л“.

По дългия път към дома тримата приятели ще трябва да открият вълшебната билка, внимавайки да не я объркат с лечебното цвете с малко „л“. Добротата и смелостта им ще ги подтикнат да спасят изпаднали в беда животинки, но за съжаление това няма да ги спаси от лапите на ужасните модове. Дали накрая Мрън и свитата му ще отпразнуват победата си над мотовете с модогадовина, приготвена от принцеса Жал? Каква е ролята на Гушкащото чудовище и ще спасят ли в крайна сметка хълцащата принцеса? Радостина Николова ще ви разкаже всичко в нейния типично интригуващо-приятен стил. И ако все още не сте открили вдъхновяващата поредица за мотовете с децата си, време е да го направите!

Илюстрациите в „Спасяването на хълцащата принцеса“ отново са дело на Мелина-Елина Бондокова. Освен Радостина, съавтор на текста е и Андрей Михов.

Останалите книги от поредицата са: „Приключенията на мотовете“ (част 1.), „Мукс отвръща на удара“, „Приказки от света на мотовете: Първата беля на Мукс“ и „Приказки от света на мотовете: Принцеса Пагу не може да заспи“. Повече за героите можете да откриете и в специалната ни категория, посветена на мотовете.

Автор: Вал Стоева