Късмет № 6: Мая Дългъчева и бялата приказка

Писнало ли ви е от късметчетата в баницата и питката, които са все едни и същи? Скучни стихчета, пожелаващи здраве, щастие и късмет на притежателя си, а понякога обещаващи и парични печалби като кола, екскурзия или къща…

За да разнообразим коледната традиция, помолихме български писатели да напишат специално за вас, малките читатели, коледни късметчета. Стихове, малки приказки и пожелания от сърце – очаквайте всичко това в специалната категория „Коледни късмети“ в Detskiknigi.com.

Мая Дълъчева е писател с толкова изящен език, че ти се иска да четеш още и още от нейните произведения. Тя е автор на много книги за деца, някои от които са „На какво ухае зимата?“, „Пъстри приказалки“, „Приказки от оная гора“.

Ето и малката бяла приказка, която Мая Дългачева разказа специално за вас:

Една приказка бяла през гората вървяла и изобщо не я било страх, че е малка все още, че наоколо нощ е, че е в нощничка кратка от воал снежен прах.

Дървеса олисели без пернати капели ѝ изшъткали – я да мълчи! Вредом сенки чепати, вредом храсти рогати… Един бухал на стража само светел с очи.

Тази приказка бяла обаче не спряла и дори полетяла напук! И със снежни петички отпечатала птички по гръбнака самотен на стария бук. Плела меки качулки, окачила звънкулки и сияйни гирлянди от сняг! И с пискюли от скреж в смешен бял таралеж се превърнал един най-свадлив храсталак.

 

А пък бухалът даже подир нощната стража и с диоптри от лед се сдобил – ококорен и смаян в този рай, до днес таен, цял ден с ято снежинки като ангел кръжил!

…Една приказка дребна, бяла, никак вълшебна, цяла тъмна гора освети. Днес при теб ще се гушне, днес на теб ще пошушне, че това го умееш и ти.

Написа: Мая Дългъчева