Когато Рибка срещна Мишка

Имам нова любима детска книга – „Рибка” (изд. Рибка) с автор Катя Антонова! За пръв път се срещнах с Рибка в една от „Принцесешките истории” на Катя, затова можете да си представите радостта ми когато видях цяла книга, посветена само на неговите премеждия.

Ако още не сте се досетили, Рибка е пухкав, снежнобял и добре възпитан… котарак, който се появява един октомврийски ден пред вратата на 6-годишния Антон. Момчето му дава звучното, лесно за запомняне и оригинално име Рибка. На мен това котешко име много ми допадна, но кварталните котки не са на същото мнение. Те изпопадат от смях когато го чуват и Рибка става обект на подигравки. Става ясно, че в квартала котаракът няма да намери сродна душа, затова напуска дома и Антон в търсене на любовта и щастието.

Ще успее ли Рибка да намери котка, която не се подиграва на името му, а го оценява според характера му? Възможно ли е въобще да има котка с по-смешно и неподходящо име от неговото? Всичко това ще стане ясно когато Рибка срещне Мишка.

Странстванията на очарователния котарак, макар и в рамките на града, са достойни за всеки велик приключенец. За да намериш щастието трябва да проявиш смелост, да напуснеш уютния дом и да потърсиш сродната си душа в магазин за играчки, шапкарско ателие, обитавана от духове къща или в двора на баба, която обича котки. Рибка среща всякакви странни персони, а срещите му предлагат много поводи за искрен смях и усмивки, но предизвикват и размисъл за това кой е истински приятел, какво е любовта, как да отстояваш себе си и упорито да търсиш котката, която е точно за теб. Докато се забавляват четейки, децата неусетно научават защо доброто възпитание е важно, как да различиш неискреността или как да впечатлиш любимата.

Илюстратор на книгата е Евгения Николова, а нейното решение да използва хартиени фигурки при илюстрациите е отлична. Резултатът е цветна и много забавна детска книга, от която трудно ще се откъснете. А красивата корица й гарантира, че ще се озове в ръцете на малките читатели още след първия поглед.

Историята на Рибка е вълнуваща, забавна, преливаща от чувство за хумор. В същото време разказва за трудноопределими неща като истинската любов и щастието. Трудно е да ги обясниш дори на възрастните, какво остава за децата, но любезният и упорит Рибка е идеалният помощник в тази задача. С негова помощ Катя Антонова успява да опише любовта и щастието простичко и ясно: „…и двамата тръгнаха на малка разходка, която се превърна в голяма разходка, която пък се превърна в нещо красиво и споделено, което на човешки се нарича „семейство“.“

Прочетете и ревюто на Вал за пухкавия Рибка, както и това за друга книга на Катя Антонова – “Двете кралства” .

Автор: Лора Филипова