Ромина Беневенти: Илюстрирам детски книги, защото така мога да изразя детето у себе си

Ромина БеневентиРомина Беневенти е италианка, но връзката ѝ с България е изключително интересна – младата дама е илюстратор на произведенията на Петя Кокудева. Двете заедно създават и книжката със стихотворения за деца и възрастни „Малки същества“, номинирана в категория „Мечтатели“. Ето какво ни сподели Ромина в блиц-интервюто:

1.Като възрастен съм… мечтател и… идеалист.

2. От детството ми липсва… сигурността, че всичко е възможно, чувството, че злото и болката не съществуват.

3. Бързах да порасна, защото… хората понякога не вземат децата насериозно. Имах идеи и исках да ги покажа – като равен сред равни.

4. Илюстрирам детски книги, защото… така мога да изразя детето у себе си и мечтите ми за един по-добър свят – с много повече място за въображение, красота, смешни ситуации, любов. Всяко дете носи магията на един такъв свят в себе си. Като го рисувам, сякаш го съживявам.

5. Мечтата от детството, която сбъднах… да бъда илюстратор.

6. Наследството на родителите е… фантазията и чувствителността, която са ми позволили да развивам.

7. Страх ме е от… егоистичността в света, който обитаваме, от обезмечтаването, от рационализирането на всичко. Тези процеси правят хората тъжни и самотни.

8. Любимата ми възраст е… всяка възраст между 0 и 120 години 🙂

9. Емоцията, която искам да изпитат читателите е… надежда, любов, откриване на сродна душа, дори тя да е на друг континент или на съвсем различна възраст, с различен опит. Важни са емоциите – те сближават хората.

10. Илюстрацията в детската книга е храна за… изграждането на ценности, на ведър и изпълнен с красота живот.

11. Мечта, която е вдъхновена от книга… Имала съм мечта, свързана с почти всяко приключение, за което съм чела в книга. Например, да имам червените обувки на Дороти Гейл, които да ме заведат, където си поискам.

12. Детската книга, която мечтая да илюстрирам е….”Пинокио”.