7 начина да се свържем с природата чрез книгите

На 22.04. хората по цялото земно кълбо отбелязват Деня на Земята. Съпричастен към проблемите, към които провеждащите се на този ден инициативи насочват общественото внимание, екипът на „Детски книги“ обявява началото на своята Зелена седмица. В настоящата статия сме подбрали седем идеи за свързване с природата, вдъхновени от детските книги. За своя отправна точка използвахме най-разнообразни четива – художествени и нехудожествени заглавия с пълноцветни или черно-бели илюстрации, в голям или малък формат, с твърди или меки корици и малко или повече текст, подходящи за начинаещи или напреднали читатели.

А ти? Как ще отпразнуваш Деня на Земята тази година?

1. Посрещни изгрева с “Каква прекрасна дума” (изд. „Дакелче“

Случвало ли ти се е да видиш или почувстваш нещо, което не можеш да обясниш с две думи? А с една? Точно една дума е нужна, за да опише разликата между времето навън и това зад прозореца (глюкаведур), радостта от срещата с човек, когото не си виждал отдавна (рьотрувай) и симпатията към мъничките, красиви създания (казури). Сред 29-те необичайни думи за наглед неназовими състояния е и йокота. Тя е израз на удоволствието от ставането призори, когато въздухът искри от свежест и е изпълнен с птичи трели. Приканваме те да посрещнеш утрото навън, в тишината на непробудения ден.

После ще ни благодариш.

2. Надциклирай “На Неочаквания хълм” (изд. „Артлайн“) 

Upcycling или, както го превеждаме на български, „надциклиране“, наричаме метода по превръщането на непотребни вещи и материали в нови и желани такива. Докато рециклирането извлича от предметите изходните им суровини, за да ги превърне в нови изделия, надциклирането дава втори живот на вече съществуващите, като ги трансформира чрез фантазия и сръчност. Звучи ли ти познато? Нима това не е нещото, което децата правят най-добре? Пролетта е сезонът на кашонените къщи, кипутата от покривки за маса и превозните средства от всевъзможни чаркове. Момчетата от Неочаквания хълм с удоволствие ще ти покажат няколко сглобки.

3. Подражавай на участниците в “Карнавалът на животните” (изд. „ЕМАС“) 

Какво биха били едни празнични дни без музика? Не знаем, не сме преживявали такива. За сметка на това можем да те уверим, че мелодиите от „Карнавалът на животните“ ще задържат доброто настроение задълго в твоя дом. За да подейства магията, всеки член на семейството трябва да почете от заклинанието, маскирано като текст на Марко Зимса. Изслушайте диска семейно и се опитайте да познаете кои животни издават звуците, превърнати в музикални етюди.

Имаш ли си собствена цигулка? Защо не опиташ да изимитираш няколко животни с нея, както е направил Себастиан от OddViolin?

4. Пресади цветя с “Агата. Кактус в саксия” (изд. „Мармот“) 

Освен музиката, обичайно за пролетните празненства (а и за всички други) е поднасянето на цветя. Както ни припомня малката Агата, избирането на цветя в саксия е чудесен начин да покажем, че уважението, признателността и обичта са чувства, които траят, чувства, които изпитваме към другия повече от веднъж годишно. Ако ли не намираш кого да поздравиш със саксийно цвете, добър вариант е да провериш дали леглата на балконските ти растения не са отеснели през зимата и ако да, да преместиш любимците си на по-широко. Сега е времето да пресадиш издънки от възрастни растения на ново място и да запознаеш своите крехки разсади с останалите обитатели на лехите. Щастливата градинка води до спокоен ум.

5. Набери билки за „Тигъра, който дойде на чай“ (изд. „Лист“)

Когато берем с внимание и грижа към природата, нейните дарове ще красят стаите и сърцата ни. Има как да се порадваме на изобилието на пролетта и без да навреждаме на околната среда. Помни: Преди да посегнеш към някое дъхаво букетче в тревата, важно е да се увериш, че видът му не е защитен. Не забравяй никога да не откъсваш всички стръкчета от едно място и да не повреждаш цветята, които няма да вземеш със себе си. При беритба не изтръгвай растенията, а отрязвай стъблата им, за да се превърне коренът в хумус за бъдещото растение. Готово! Вече знаеш достатъчно, за да набереш билки за вкусна и полезна напитка и цветя за украса на трапезата.

6. Посети обсерватория и наблюдавай как “Кометата идва” (изд. „Дамян Яков“)

Земята е много повече от онова, което можем да обхванем с поглед. Както ние, хората, сме част от общество, така и тя съществува съвместно с други обекти в Слънчевата система. За да научиш повече за тях (а с това – и за самата нея), добра идея е да посетиш обсерватория и да разгледаш широките небеса под лупа. Това ще бъде лупа, насочена нагоре, към безкрайно по-голямото, което очарова всеки мумин и всеки човек.

Какво ли ще съзрат очите ти?

7. Направи си компостер с червеи и разбери „Защо колите не се движат с ябълков сок?“ (изд. „Прозорец“)

След като твоето пътешествие към височините приключи, дълбочините те очакват, за да те смаят наново. Знаеше ли, че в чаена лъжичка почва се съдържат повече микроорганизми, отколкото са хората на планетата? А знаеше ли, че червеите – други обитатели на земята под краката ни, умеят да превръщат остатъците от плодове и зеленчуци в хранителна тор за домашните растения? Вероятно е настъпил моментът да научиш повече за вермикомпостера (познат и като „червеев компостер“) и да си отговориш на още много въпроси, които не си си представял/а, че ще зададеш – като „Защо колите не се движат с ябълков сок?“.

Смяташ ли, че селекцията ни е непълна? Какви дейности, посветени на общуването с природата, ти идват на ум? Имаме новина! От днес, 16.04., до идния петък, 21.04., ще събираме снимки и разкази за занимания сред природата, вдъхновени от детски книги. Сподели се! Писмото ти ще очакваме на адрес editors@detskiknigi.com. Най-оригиналните седем идеи ще бъдат публикувани на нашия сайт.