„Били и минпините“ – класическа порция Роалд Дал и Куентин Блейк

„Били и минпините“ е последната детска книга на обичаният от милиони деца Роалд Дал. Тя е публикувана за пръв път през 1991 г., малко след смъртта му, със заглавието „Минпините“ и е илюстрирана от Патрик Бенсън. По случай 101-годишнината от рождението му тази година на британския пазар излезе ново издание „Били и минпините“, този път илюстрирано от Куентин Блейк в типичния му стил. Издателство „Ентусиаст“ пък много скоростно зарадваха българските читатели с родно издание на книгата на рождения ден на автора – 13 септември.

За какво все пак става дума в книгата и кои са минпините?

Малкия Били е изключително послушно момче, на когото е забранено да напуска двора на къщата и да отива в близката тъмна гора. Както е обичайно за възрастните герои в книгите на Дал, майка му е изключително досадна и подозрителна личност. През 2 минути се провиква от кухнята, за да провери дали Били не прави някоя пакост и съвсем умишлено го плаши, че в гората живеят страховити чудовища като носоразбивачи, кръвожадни слузести червеи и страховития кръвопиещ огнедишащ Костотрошач. Oh Really?

Като всяко нормално дете, отегченият да бъде послушен Били се поддава на изкусителното дяволско гласче, скача през прозореца и отива право в Гората на греха. Това става повод за среща със симпатичните миниатюрни минпини, които живеят в дърветата и се разбират отлично с различните птици. Преди минпините обаче момчето има среща със страховит бълващ пушек звяр, а спасението му от него е в собствените му ръце.

„Били и минпините“ е типична за Роалд Дал книга. Историята е увлекателна: главният герой е чудесно малко смело дете, което попада в опасна ситуация и трябва да прояви находчивост и смелост, за да се спаси. Не липсват и родени от въображението на писателя невидими за останалите добронамерени малки същества, както и куп сътворени от него нови думи като подмолни рогачи и тряскозъби. Роалд Дал не е пропуснал и да отправи характерните си послания към малките читатели за необходимостта от здравословно любопитство, вяра в доброто, приятелството и собствените сили, както и в скритото от възрастните очарование на живота. Или казано с неговите думи:

„Но най-вече наблюдавайте с широко отворени очи света около себе си, защото най-големите тайни винаги се крият на най-неочакваните места. Онези, които не вярват във вълшебства, никога няма да ги разгадаят.“

Екипът на “Детски книги” е верен фен на Роалд Дал и ако сте позабравили някоя отневероятните му  истории, припомнете си ревютата ни: “Матилда”, “Чарли и шоколадовата фабрика”, “Чарли и големият стъклен асансьор”, “Фантастичният г-н Фокс”, “Вещиците”, “Семейство Тъпашки”, “Жирафът, пеликанът и аз”, “Вълшебният пръст”, “Джеймс и гигантската праскова”, “Костенурке, костенурке”, ”Г.Д.В.”, “Дани – шампион на света”!

Автор: Лора Филипова