Да полетиш в Космоса с асансьор

Преди време, разказвайки ви за впечатленията ми от „Чарли и шоколадовата фабрика” на неповторимо-невероятния Роалд Дал, се заклех да не издавам нищо от ставащото вътре във фабриката. Да, ама не мога да се стърпя да не спомена за един герой… ъъъ, не точно де, който заема централно място в следващата книга за Чарли. И ако все още не сте се сетили, за Големия стъклен асансьор говоря.

Разхождайки своите гости из чудатата фабрика, Уили Уонка в един момент ги натоварва в голям асансьор. Той обаче няма абсолютно нищо общо с машинарията, която ние познаваме добре от ежедневието си. И как иначе, все пак говорим за творение на най-великия и странен изобретател в целия свят.

Няма как да не ви разкрия края на първата книжка за Чарли, но само последните изречения, в които видях Големия стъклен асансьор да пробива огрооомна дупка в покрива на шоколадовата фабрика. Защо ли? Защо в покрива? Какъв, за Бога, е този асансьор и къде са му релсите? И аз се чудих. До онзи ден, когато захванах „Чарли и Големият стъклен асансьор”.

Странно е да видиш как в небето, че дори и извън земната орбита, кръжи голяма стъклена кутия, натъпкана с чудато пременен господин, малко момченце с родителите си, 96-годишен старец и… легло с още трима старци. Странно, но не и в света на Роалд Дал.

Та, когато Чарли се сдобива с цяла фабрика, Уили Уонка го съпровожда да вземе родителите си, за да живеят с него на най-изумителното място в целия свят. Обаче го съпровожда с въпросния Голям стъклен асансьор, излитайки от покрива, приземявайки се в центъра на малката им къщичка и отново излитайки…нагоре към космоса. Защо ли? Ами за да могат после силно да влетят през покрива на фабриката. Но… докато излита извън земната орбита, групата пътешественици попада на Космическия хотел „САЩ”. Не, не си измислям. Това е първият хотел извън пределите на планетата Земя, разположен в открития космос. А към него в момента, в който Чарли и спътниците му се появяват на хоризонта, пътува специална транспортна капсула, пълна с готвачи, камериерки, рецепционисти и какви ли още не хора, нужни за поддръжката на толкова специален хотел.

Виждайки чудатия летящ обект, космонавтите от капсулата много се притесняват и решават, че са се натъкнали на извънземни. Изпадат в паника, започват да звънят на Ланселот Р. Гилиграс, президент на САЩ, да предават на живо с някакви камери! Де да знаят какво ги чака в хотел „САЩ”… Защото Чарли, Уили Уонка и останалите решават да изпреварят екипажа на транспортната капсула, но се натъкват на червейестите книди.

Какво е това? Нещо, подобно на яйце, което обаче може да заема всякакви други форми, включително да пише и „ЧУПКА”! Освен всичко друго, книдите обичат да ядат хора. Едвам нашите смелчаци се добират до книдоустойчивия асансьор, но от капсулата дават жертви. Даже без малко всички готвачи, сервитьори и какви ли още не хора да бъдат тотално отнесени на планетата Червей, ако не се намесват невероятните герои Чарли, Уили Уонка и дядо Джо, спасявайки капсулата от кръвожадните чудовища.

И после какво? Ааа, то така е много лесно някой да ви разкаже всичко! Не казвам. Обаче ако искате да разберете какви други чудеса крие шоколадовата фабрика, непременно трябва да се върнете на земята. И дори да ви оплюсят или наминусят, това няма да е проблем за вас, защото… В книгата пише какво е решението 🙂