Представят албум и изложба с непоказвани рисунки на Илия Бешков в СГХГ

Софийска градска художествена галерия ще бъде домакин на изложбата ИЛИЯ БЕШКОВ – СВЯН И СТРАСТИ от 19 септември до 22 октомври. Откриването й ще се състои на 19 септември (вторник) от 18 ч., когато ще бъде представен и албумът „С рисунката правя човеци“ (издателство „Изток-Запад“) от Илия Бешков. За книгата и забележителния художник ще говорят Аделина Филева, директор на СГХГ, Красимир Илиев, изкуствовед и съставител на „С рисунката правя човеци“ и Любен Козарев, управител на издателство „Изток-Запад“.

В албумното издание „С рисунката правя човеци“ са събрани над 180 рисунки, повечето от които се публикуват за пръв път. Те го представят като изключителен рисувач и неуморен търсач на истината за човека.

След военния преврат от 19 май 1934 г., когато цензурата спира левите вестници, в които Илия Бешков (1901–1958) публикува безпощадните си политически карикатури,той е обзет от творчески бяс да нарисува всичко, което човеците вършат, въобразявайки си, че няма да бъдат разкрити. Надзърта в домашните и обществени бани, в бардаците, шантаните, кабаретата и спалните.