Шоколадовата фабрика и Чарли

Познавате ли Роалд Дал? Онзи, англо-норвежецът с разказите с неочакван край? Най-обичаният съвременен автор на детски книги? Не? О, стига, моля ви!

Роалд Дал е повече от невероятен. Няма дума на български, която да опише забавния, хитроумен и изключително вълнуващ начин, по който героите в книгите му оживяват, за да живеят и да се развиват в света на чудесата на Роалд. Наскоро попаднах в английски сайт на думата fantabulous, която най-точно според мен описва творчеството му. Фантастично-невероятно-прекрасно-чудесно-изумително гениален – това и нито дума по-малко е мистър Дал! И ще усетите това много силно и в може би най-известната му книга за деца – „Чарли и шоколадовата фабрика“.

Ако сте участвали в първото издание на „Читателска щафета“ или
ако вече сте чели някоя от книгите му, значи знаете, че съм права. Ако не сте – поправете грешката си в най-кратки срокове. Защото той не е за изпускане. За десет от най-блестящите му хрумвания вече писахме, както и за „Матилда” – предпоследната книга на автора, счупила всички предишни рекорди за детски книга във Великобритания с продажбите си на над половин милион копия за първите шест месеца от издаването си. А ако смятате това за впечатляващо, помислете пак! Защото „Чарли и шоколадовата фабрика” май е черешката на тортата за Роалд Дал.

Стига толкова факти, да преминем към шоколадово-разтапящото се в душата и сърцето удоволствие от самата книга. Тя на моменти дори е тъжна и изключително реалистична, макар и за деца. Не очаквайте глуповати случки и плоско детинско повествование. По-скоро търсете хитроумните размишления на автора и странните приключения на героите на всяка страница…

Чарли Бъкет е готино, мило и възпитано дете, съжителстващо в малка къща с родителите си и с техните родители – дядо Джо, баба Джоузефин, дядо Джордж и баба Джорджина. Всички тези хора се издържат от нищожната заплата на бащата на Чарли. Сигурно ви е ясно колко мизерстват, но фактът, че Чарли получава по едно малко шоколадово блокче единствено за рождения си ден, което той изяжда за цял месец, е просто потресаваща картина. Ако сте от малко по-възрастното поколение, сигурно ще си спомните за шоколадите „Крава” и „Кума Лиса”, които получавахме само по Коледа и за празници, когато магазините бяха празни; когато да видиш Toblerone беше върхът… Ако сте от по-младите, може и да не ви грабне толкова описанието как Чарли разкъсва обвивката на шоколадчето, сътворено от най-великия майстор на всички времена. И все пак…

За г-н Уили Уонка говорех. Най-известният, най-гениалният творец на шоколадови чудесии в целия свят. Пухкаво-уханни вълшебства, кихаринки, неразтопяем от топлината сладолед, дъвки, които не губят вкуса си… Страхотно, нали? Та тези вкусотии се произвеждат в най-голямата фабрика, която по стечение на обстоятелствата се намира в градчето на Чарли Бъкет. И горкото дете е принудено два пъти на ден – на път за училище и обратно – да вдишва от изкусителния аромат на шоколадовите вълшебства на Уонка, минавайки покрай фабриката. Животът определено не е справедлив понякога.

Връщам се на историята – всъщност фабриката на г-н Уонка била затворена дълго време, защото конкурентите му изпращали шпиони, за да отмъкнат тайните на невероятните му вкусотевични изобретения. Един ден ексцентричният собственик просто изгонва всички работници и затваря вратите на фабриката. Дълги години никой не чува нищо за него, докато един прекрасен ден над градчето отново се разнася прекрасният аромат на шоколадовите вълшебства на Уонка. Вратите обаче не се отварят, за да приемат работници от града, само някакви загадъчни сенки се мяркат вътре.

Любопитството около фабриката се засилва още повече, когато Уили Уонка обявява, че ще пусне САМО 5 деца с придружители вътре във фабриката. Избраниците трябва да открият 5 златни билета, скрити под опаковките на някое от произведенията на шоколадовата фабрика. Сред нечуваната истерия победителите са Огъстъс Глуп (глупав лакомник), Верука Солт (разглезено богаташко дете), Вайълет Борегард (непрестанно дъвчеща дъвка) и Майк Тиви (телеманиак). Само четири ли са? Е, разбира се, петият победител е Чарли. Как той намира последния златен билет? Няма да ви кажа!

Какво се крие в шоколадовата фабрика на Уонка също няма да издам. Не ми се струва честно да ви крада от преживяването вътре във фабриката. А то определено е фантазмично-вкусотевично с елементи на справедливост. Ще спомена единствено следното: умпа-лумпи, кръговидни квадратни бонбони, карамели за коса, шоколадова река, катерички и голям стъклен асансьор.

Сигурно се питате какво стана с победителите и каква е интригата? Такава има, разбира се, но когато минах през шоколадовата тръба и се спуснах в залата за изпитания на мистър Уонка, загубих ума и дума. Ще ме извините, вярвам, защото в шоколадовата страна на чудесата думите биват пометени. Само разтапящото сетивата удоволствие, пълно с невероятни изобретения и украсено с карамелени мечти за бъдещи приключения, остава…

[club]