Силата на възмездието и семейство Тъпашки

Чували ли сте израза: „Всичко се обърна с главата надолу“? Мога да се закълна, че онзи, който го е измислил, е чел историята за „Семейство Тъпашки“ на Роалд Дал! Но всичко по реда си…

Предупреждение! Книгата не е за родители със слаби сърца! Историята на семейство Тъпашки може и да е описана леко…гаднярски според родителските ни критерии, но ако се замислите, по нищо не се отличава по съдържаниеот приказките за Червената шапчица например или за барон Мюнхаузен.

Господин и госпожа Тъпашки са две доста неприятни личности. Той е космат и брадясал до безобразие. Космите му стърчат навсякъде и го правят да изглежда още по-отблъскващ, а нищо не може да се сравни с отвращението, което предизвиква храната, заплела се в брадата на г-н Тъпашки. Той не се ли къпе, ще си кажете сигурно? Ами всъщност НЕ! Никога, дори и в неделя.

За съжаление, съпругата на косматкото не отстъпва по нищо на отвратителния вид на г-н Тъпашки. Тя е много  грозна и отвратителна, но най-забавното е, че всъщност се е родила доста симпатична. Ама как така, ще помислите? Възможно ли е да се родиш симпатяга и да се превърнеш в чудовище като г-жа Тъпашка? Разбира се, защото тайната е много проста: „Когато човек има грозни мисли, лицето му погрознява!“

Двамата герои, освен че са много отблъскващи, са безкрайно гадни и жестоки. Мразят децата, мразят кученцата, убиват птиците и си спогаждат турбо-мега-отвратителни номера един на друг. Как г-жа Тъпашка изпуска стъкленото си око в бирата на мъжа си, как той слага жаба в леглото й и се опитва да се отърве от нея, изстрелвайки я с балон към Луната, са само някои от по-малко смахнатите им идеи…

По-лошото е, че г-н Тъпашки кара своите четири маймунки Мъгъл-Уъмп да стоят с часове с главата надолу и ги тормози до безобразие, за да изпълни желанието си. Кое желание? Да отвори голям маймунски цирк „С главата надолу“. Бедните маймунки, ако не правят всичко с главата надолу, не получават храна и вода!!! (Къде са природозащитниците, моля? Имаме спешен случай!)

Но ако смятате, че жестокостите на Тъпашки свършват дотук, мнооого се лъжете! Защото всяка сряда отвратителното семейство вечеря с птичи пай, а бедните „съставки“ на пая г-н Тъпашки лови с лепило „Няма пускане“. С него намазва обилно клоните на Голямото мъртво дърво в градината и бедните птици, кацнали върху примамливата спирка за почивка, залепват здравата с двете си крачета!

Такива безобразия не могат да останат ненаказани! За щастие на Мъгъл-Уъмп, един ден африканската птица Роли-Поли се появява в английската градина на Тъпашки. С нейна помощ нито едно хвъркато не каца на Голямото мъртво дърво и г-н Тъпашки направо побеснява! И какво от това? В крайна сметка, всяко зло рано или късно бива наказано.

Как птиците, начело с Роли-Поли и храбрите маймунки Мъгъл-Уъмп, наказват отвратителните чудовищни старчета, ще оставя да разберете сами. Финалът е наистина грандиозен и преобръщащ нещата с главата надолу, за което искрено се радвах.

Е, ако сте участвали в „Читателска щафета 1“, най-вероятно познавате книжката на Роалд Дал. Може би сте се срещнали и с Матилда и със семейство Фокс. Не забравяйте, че интересните книги са навсякъде около вас – само трябва да пожелаете да ги разлистите!

А, да, не пропускайте и „Читателска щафета 2“ 🙂

[club]