Бащи, синове и фазани а ла Роалд Дал

Винаги можете да разчитате на Роалд Дал да ви разкаже интересна, поучителна и малко непочтителна история. Така е и в „Дани – шампион на света”.

Малкият Дани е загубил майка си като съвсем малък и оттогава живее само с баща си в стар цигански фургон зад семейната крайпътна бензиностанция и авторемонтна работилница. Семейството няма ток във фургона, мебелировката е спартанска, а най-близкото селце е на няколко километра. Вероятно вече си мислите, че са налице всички условия Дани да се чувства нещастен и онеправдан от живота….

Не познахте! Той е най-щастливото момче на света, а виновникът за това е баща му Уилям. Той е грижовен, но не прекалено. Достатъчно мъдър да позволи на сина си сам да опитва нови неща, но и винаги наблизо в случай на нужда. Никога не отказва да отговоря на въпросите му и то без лъжи и недомлъвки. Не на последно място – той е винаги готов да се позабавляват заедно.

Оказва се обаче, че дори и този баща-мечта си има тъмна тайна. Изправен пред питащия поглед на сина си, Уилям ще прояви мъжество и ще посвети Дани в противозаконните си занимания.

Откровеността във всяко семейство е много важна и последвалите злощастни събития ще го потвърдят… За късмет малкият Дани ще се окаже храбро и находчиво хлапе, с чиято помощ баща му ще извърши най-грандиозния лов на фазани. Как точно става това? Тандемът Роалд Дал и Куентин Блейк ще ви разкажат най-добре!

Добре разказаната и увлекателна история за надлъгване, промъкване и измъкване на косъм ще прикове вниманието на малките читатели. Това, което за мен е наистина безценно в „Дани – шампион на света” обаче е невероятната връзка между момчето и баща му. Родителят е такъв, какъвто по мое мнение трябва да се стреми да бъде всеки баща – забавен, изобретателен, откровен, неавторитарен и подкрепящ.

На пръв поглед това е книга за татковци и синове. На втори – тя е книга за родителите и децата им, а в края Роалд Дал ни дава възможно най-добрия съвет по темата, който някога ще получим: „Онова, което искат и заслужават децата, са родители, които са духовити и весели!” Да опитаме?

Други книги на Роалд Дал, с които можете да се запознаете, са: „Фантастичният господин Фокс““Костенурке, костенурке”“Вълшебният пръст”“Джеймс и Гигантската праскова”“Вещиците“, “ГДВ”„Чарли и шоколадовата фабрика“ и “Невероятното лекарство на Джордж”.