На път с гигантската праскова на Джеймс

Малко момче – сираче. Две гадни лели, третиращи детето като хлебарка-роб. Странни зелени нещица, които предизвикват удивителни невероятности и една ГИГАНТСКА праскова. Всичко това и много други необикновени неща ще откриете в „Джеймс и гигантската праскова“ (изд. „Ентусиаст“) на Роалд Дал, която през 2012 г. отбеляза цели 50 години от първата си публикация.

Малкият Джеймс е съвсем обикновено момче, живеещо с прекрасните си родители, докато един ден те не загиват, изядени от носорог. Трагичните събития лишават момчето не само от семейство, но и от хубавата къща на брега на морето. И ако това ви се струва ужасно, почакайте да се запознаете с лелите Спайкър и Спондж, при които е изпратен да живее Джеймс! Жестоки, несправедливи, самовлюбени, алчни и мързеливи – това и нищо повече не представляват двете стари госпожици. Всекидневният тормоз над момчето сякаш им доставя истинско удоволствие, което гарнират с коктейли в двора на пустата си, изсъхнала градина.

Един ден от храстите на безлюдната градина излиза много възрастно и странно наглед човече. То връчва на малкото момче кесия със странни зелени мърдащи неща и му дава рецептата за щастие. Но тъй като не всичко в живота се развива по план, на път към кухнята Джеймс изпуска кесийката и зелените неща изчезват светкавично в почвата!

Край на щастието? Да, ама не! В изсъхналата градина, на старото безплодно прасковено дърво се появява плод, който расте и става все по-огромен. И докато лелите продават билети на любопитните посетители, дошли да видят гигантската праскова, Джеймс открива таен тунел, водещ право към сърцевината на гигантския плод. Кой живее вътре? Учудващо познати същества в невероятни размери! Скакалец, паяк, червей, стоножка с 21 крака, божа кравичка, светулка и копринена буба, решени да се отърват от ужасното място, в което живеят.

Странната наглед компания, оглавявана от малкото момче, бяга от Спайкър и Спондж и се отправя на най-шантавото пътешествие с помощта на гигантската праскова. По пътя си приятелите разбират кой прави дъжда, снега и градушката и кой боядисва дъгата. Гигантската праскова извършва невероятен подвиг, а съдбата на Джеймс и неговите приятели в крайна сметка се оказва щастлива – макар щастието да е различно за всеки!

Забавната история за Джеймс върви ръка за ръка с илюстрациите на Куентин Блейк, които не са за изпускане!