Г.Д.В. или на лов за сънища

Струвало ли ви се е, че сънищата сякаш се появяват внезапно, като издухани през огромния тромпет на великан? А различавате ли вълшебнодремските сънища от пещерогърбучите? Мислите ли, че е възможно да си уловиш сън и да го пазиш в буркан?

Малката Софи живее в сиропиталище и не е от най-щастливите деца. Но най-лошо е, когато не може да заспи. Тъкмо в такава нощ момичето се изкушава да надникне през прозореца на стаята си, за да стане свидетел на най-необичайното явление: огромен великан с уши като сателитни чинии издухва в спалнята на съседските деца… нещо! Докато се опомни от ужасното преживяване, Софи вече лети, свита на вързоп, в лапата на великана.

Този така странен индивид се оказва изтърсак сред великанското племе, а освен това и много различен: вместо хамкави човешки тикви, той предпочита да яде отвратителни пъпкавици. Защо? Защото му се вижда ужасно да човекоядства. Вместо това, Големият Дружелюбен Великан предпочита да лови сънища и да ги впръсква в спалните на децата. Освен това, той има прекрасни мисли, макар и често да бърка думите (все пак не е ходил на училище!).

Всичко би било чудесно, ако великаните бяха като Г.Д.В… За съжаление събратята му са доста отвратителни: всяка нощ препускат, за да се налапат с човешки тикви, а имената им сами издават навиците им: Кръвопиец, Девицоукротител, Дроболапач, Костотрошач… Потресена от отвратително-гадно-смразяващата новина, Софи решава да измисли начин да спре чудовищата да нападат хора. Но как могат малко момиченце и изтърсак – великан да се справят с такава задача? С помощта на сънищата, естествено!

Приключението на Софи и Г.Д.В., макар и на моменти странно и с гаден привкус, показва как в крайна сметка доброто винаги надделява над ужасите. Желанието пък, комбинирано с добро сърце, винаги води до прекрасни резултати.

Ако искате да научите повече за бъбалогазозата, фръцкопука, шантавите рецепти за сънища и как се закусва при английската кралица, не пропускайте да се запознаете с тази книга на любимия приказник Роалд Дал. И никак, ама никак не забравяйте да се насладите на илюстрациите на Куентин Блейк! Може дори да вдигнете наздравица за Г.Д.В., защото той празнува юбилей – през 2012 г. навърши 30 години!

Ако пък ви се прииска да прочетете и други книги на британския автор, проверете за „Матилда“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Чарли и Големият Стъклен асансьор“, „Фантастичният господин Фокс“, „Костенурке, костенурке“, „Жирафът, пеликанът и аз“, „Семейство Тъпашки“, „Вещиците“, „Джеймс и гигантската праскова“, „Вълшебният пръст“ и „Дани шампион на света“.

Автор: Вал Стоева