Научи повече за Рик Риърдън

Той е сред най-успешните писатели в наши дни. Поредиците за Пърси Джаксън, „Хрониките на Кейн“, „Магнус Чейс и боговете на Асгард“ и „Изпитанията на Аполон“ са му донесли не само любовта на милиони млади читатели по целия свят, но и редица награди (дори две статуетки „Бисерче вълшебно“ – през 2013 и 2014 г.).

Но кой всъщност е Рик Риърдън?

Досие

Име: Ричард Ръсел Риърдън младши или просто Рик Риърдън

Дата на раждане: 05 юни 1964 г.

Месторождение: Сан Антонио, Тексас

Рик се ражда в семейство на учители с артистични наклонности – майка му се занимава с музика и рисуване, а баща му майстори забавни неща от глина. Като момче посещава гимназията Alamo Heights и е редактор на училищния вестник. Освен него, Рик издава таен вестник, който се подиграва с училището и особено с губещия футболен отбор. След завършване на гимназията Риърдън посещава University of North Texas заради впечатляващо добрата им музикална програма (иска да стане китарист), но впоследствие се мести в University of Texas, Остин. Завършва англицистика и история през 1986 г., получава и сертификат за преподавател по тези предмети. 

Докато е в колежа, Риърдън работи като музикален директор в летен лагер (оттам му хрумва идеята за Лагера на нечистокръвните). След дипломирането си става учител в гимназията в Ню Браунфелс (Тексас), а по-късно се мести със съпругата си в Сан Франциско. Двамата живеят в живописния град 8 години, през които Рик преподава в Presidio Hill School. След раждането на синовете им Хейли и Патрик семейството се мести в родния Сан Антонио. След шест години преподавателска дейност в Saint Mary`s Hall, Риърдън зарязва учителската професия, за да се превърне в писател на пълен работен ден.

Рик разкрива, че първата книга, прочетена за удоволствие в ранните му години (и то поне 10 пъти!), е „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин. В основното училище си пада и по гръцките и скандинавски митове, а предпочитаните от него жанрове в гимназията са предимно фентъзито и научната фантастика. В колежа се запалва по криминалните романи.

С писането Рик се среща още от малък и дори има няколко неуспешни опита да публикува кратките си разкази в тийнейджърските си години. Макар редакторската работа в училищния вестник да е свързана със създаването на текстове, едва след преподавателската си кариера в Сан Франциско Риърдън приема писателската дейност сериозно.

„Когато работех като преподавател в средното училище и пишех своите криминални романи за възрастни, учениците ми често ме питаха защо не пиша за деца. Отговорите ми никога не бяха достатъчно добри за тях. Отне ми дълго време да разбера, че са били прави. Децата са аудиторията, която познавам най-добре.“

Увлечението му по митовете и легендите води до включването им в уроците, които Рик преподава през 15-те си години учителска кариера. Това увлечение по митологията се предава и на големия му син, Хейли, който е диагностициран с дислексия и СДВ (синдром на дефицит на вниманието). Когато е във втори клас, малчуганът непрестанно провокира баща си да му разказва истории, свързани с гръцките легенди:

„Бях преподавал гръцки митове толкова много години в средното училище, че се зарадвах да изпълня желанието му“, споделя Риърдън. „Когато ми свършиха митовете, (Хейли) беше разочарован и ме попита дали не мога да измисля нещо ново със същите герои.“

Така се ражда Пърси Джаксън – като приказка за „лека нощ“. След като превежда сина си през историята на полубога Пърси и изчезналата мълния на Зевс за три вечери, Хейли насърчава Рик да опише историята в книга. За да не разочарова детето си, Риърдън създава „Похитителят на мълнии“ и така се появява първата му книга. В нея героят не само е диагностициран със СДВ, но е и дислектик – характеристики, заложени от автора в знак на уважение и загриженост към децата с такива особености.

„Да създам Пърси като герой с дислексия и СДВ бе моят начин да отдам чест на потенциала на  всички деца с подобни особености, които познавам“, отбелязва Рик. „Не е лошо да си различен. Понякога това е белегът, че си много, много талантлив.“

Освен книгите за Пърси Джаксън, писателят създава поредиците „Хрониките на Кейн“, „Магнус Чейс и боговете на Асгард“ и „Изпитанията на Аполон“. Те му донасят редица награди и обичта на феновете по целия свят. От всички герои в книгите си Рик не успява да излъчи един-единствен любимец (родителите обичат всичките си деца!), но споделя, че много се е забавлявал да пише за Гроувър и Тайсън.

„Мисля, че децата търсят съвсем същото в книгите, каквото и възрастните – динамична история, интригуващи герои, хумор, изненади и загадки“, споделя писателят. „Добрата книга винаги те кара да задаваш въпроси и да отгръщаш страниците в търсене на отговорите.“

В свободното си време Рик Риърдън обича да чете, да плува и да свири на китара, както и да пътешества със семейството си. Писателят, съпругата му и двамата им сина продължават да живеят в Сан Антонио, Тексас, а към членовете на семейството спадат и кучето Спийди (кръстоска между териер и басенджи) и три черни котки.

Вижте всички книги от Рик Риърдън, издадени на български език и прочетете повече за тях: 

Пърси Джаксън и Боговете на Олимп 

(гръцка митология)

Похитителят на мълнииМорето на чудовищатаБитката за ЛабиринтаПроклятието на титанаПоследният олимпиецДосиетата на герояГръцките богове на Пърси ДжаксънGreekHeroes_Cover.indd

logo_heroesofolympus (гръцка и римска митология)

Изчезналият геройСинът на НептунЗнакът на АтинаДомът на ХадесКръвта на ОлимпДневниците на героя

logo_kanechronicles

(египетска митология)

Огненият престолСянката на змея

(скандинавска митология)

39 ключа: