Синът на Нептун (Героите на Олимп 2)

Сам. С амнезия. Преследван от лелички със змийски прически и табли с кренвирши от супермаркет. Непознато място. Застаряла хипарка със странни претенции и едно ново начало…

Рик Риърдън отново ме поведе на епично пътешествие в света на боговете и героите – този път с втората книга от „Героите на Олимп“„Синът на Нептун“. Ако сте се сблъсквали с гръцка и римска митология, вероятно ще се досетите, че изчезналият герой от първата част на поредицата – Пърси Джаксън (син на Посейдон или т.нар. от римляните бог Нептун) – се появява в тази втора книга, но не в собствения си лагер на нечистокръвните, а в лагер „Юпитер“. Докато стигне до новия си дом обаче, Пърси е принуден да се бие с горгони, преследващи го из няколко американски щата и да пренесе през странен тунел бабичка-хипарка, оказала се негова покровителка и негово проклятие.

Синът на Нептун, Пърси Джаксън, Рик риърдън, митология, тийнейджъри

И макар пристигането на героя в лагер „Юпитер“ да е съпроводено с битка, фанфари и доказване на необичайните му способности, новите му познати са подозрително настроени към момчето. Единствено Хейзъл Левеск и Франк Занг приемат Пърси безусловно, може би защото просто е различен като тях двамата…

Хейзъл крие огромна тайна. Тя е дъщеря на Хадес и полусестра на Нико ди Анджело, а способностите й да изважда скъпоценности от земните недра са както дарба, така и нещастие. Момичето със смугла кожа и лешникови очи е смело, обича конете и мечтае животът му да не бе тъй объркан. Но човек не може да избира родителите или дарбите си.

Франк Занг – канадец от китайски произход (или китайско канадче) – също крие ужасна тайна. Изгаряща тайна, заплашваща да го изпепели за миг. И не стига, че момчето живее в непрекъснат страх, ами дори не е признато още от божествения си родител. Ако това не е лош късмет, здраве му кажи!

Пърси пък изобщо няма представа кой е, какво прави в този лагер и защо притежава меч-химикалка от божествен бронз. Проблясъците на паметта му са свързани единствено с русокоса умница, която със сигурност му е гадже – Анабет. И точка! Животът на момчето преди пристигането му е черна дупка.

За да се объркат нещата още повече, богът на войната Марс поръчва на лагер „Юпитер“ да извърши подвиг. Трима герои са обречени да отидат отвъд земята на боговете, да освободят Танатос (Смъртта) и да победят най-стария измежду гигантите – Алкионей. Ръководител на мисията трябва да бъде Франк, а за свои спътници той избира Пърси и Хейзъл. Трима младежи, обречени да спасят света или да умрат…

В дългото и трудно пътешествие героите ще трябва да си доверят най-съкровените тайни, да преодолеят най-ужасните препятствия по пътя си към Аляска и да разгадаят истинските си способности. Докато се лутат, те успяват да спасят харпията Ела, да се срещнат с изчезнали преди векове чудовища и да научат, че в най-големите изпитания се крие истинската победа!

Ако веднъж сте се потопили в света на Рик Риърдън, знаете колко е трудно да предадеш очарованието, тръпката и невероятното напрежение, в което те държат книгите му от първата до последната страница. Няма да разказвам през какви трудности преминават героите по своя път до Аляска и с какви митологични чудовища се сблъскват, за да не отнема и частичка от удоволствието ви. Единствено ще посъветвам онези младежи, които смятат митологията за скучна, да попътуват с Пърси, Хейзъл и Франк през света на боговете и героите, пък после да поговорим отново!

– – –

Книгите на Рик Риърдън са чудесен начин да се представят митологичните сюжети и герои пред подрастващите. Майсторството му да изгражда вълнуващи картини, достойни за екшън-филм, видно както от поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, така и от продължението – „Героите на Олимп“, е в състояние да спечели любопитството и на най-върлите противници на книгите, а поднасянето на информацията за митологични персонажи по подобен начин може да послужи дори на учителите в мотивирането на неактивните ученици да четат.

Не пропускайте да се насладите на книгите за Пърси Джаксън и боговете на Олимп, както и на първата книга от поредицата „Героите на Олимп: Изчезналият герой“.