Последният олимпиец (Пърси Джаксън и боговете на Олимп 5)

Тъжно е! Всяко вълнуващо приключение рано или късно завършва, оставяйки след себе си спомена за златните времена, които сякаш никога няма да се върнат и да те предизвикат да покажеш най-доброто от себе си…

Точно такава тъга ме налегна с прочитането на “Последният олимпиец” – петата книга от поредицата на Рик Риърдън “Пърси Джаксън и Боговете на Олимп” (изд. „Егмонт“). Очакването как ще се развие животът на Пърси приключи, оставяйки ме абсолютно безсилна пред истината, че най-любимата ми поредица напоследък ЗАВЪРШИ! Героите, ранени и в намален състав, са готови да се приберат в Лагера, съдбата на титаните е решена – макар и за кратко. Но новото пророчество все пак ми оставя някаква надежда: “Седмина герои ще сбере зовът…”. И все пак, да извървим заедно последните крачки на Пърси Джаксън към последния олимпиец!

Не може да не знаете кой е Пърси Джаксън (ако все пак сте пропуснали, прочетете тук) и не е възможно да не сте чули за героичните му подвизи, подчинени на едно: да спаси цялата позната цивилизация и Олимп от въздигането на титана Кронос. В първите четири книги от поредицата “Боговете на Олимп”, момчето и приятелите му Анабет, Талия и Гроувър (както и смъртната Рейчъл) полагат неимоверни усилия, размахвайки мечове, да спрат нашествието на стотици от най-страховитите митологични чудовища в тяхното настъпление към Ню Йорк и към сградата Емпайър Стейт Билдинг, над която се намира планината на боговете – Олимп. Чудовищата са решени да унищожат изпречилите се на пътя им герои, а предводителят им Кронос-Люк би дал всичко от себе си, за да види Олимп разрушен и неговите богове – разпръснати на безброй прашинки.

За лош късмет на титаните, Пърси Джаксън е смело момче с голямо сърце и верни приятели.

Желанието му да защити познатия свят често го сблъсква с жестоки кошмари и трудно преодолими изкушения, от коитотрябва да се измъкне с много ловкост, разум и любов. А любовта и добротата, за щастие, превръщат героя в полубог, който всеки би желал за приятел.

Лесно ли е да простиш? Може ли злината да се поправи и колко е важно обещанията да се спазват? В епичната битка на лагерниците срещу титаните Пърси ще поеме по своя път към успеха или към провала, подкрепян от приятелите си и от последния олимпиец. Какво му готви съдбата обаче, само Оракулът може да знае!

Книгата наистина е разтърсваща, а идеята, че е последна в поредицата, я превръща в задължително тийн-четиво. Допълнителен плюс е и хитроумната идея на Рик Риърдън да вкара всички познати и непознати митологични герои в съвремието, да ги разбърка с Пърси Джаксън и децата на боговете и да създаде върховна система за лесно разучаване на гръцките легенди и митове. Препоръчвам поредицата с огромно удоволствие на всички тийнейджъри, които хем не обичат да четат скучни легенди, хем търсят холивудски екшън в книгите, хем трябва да изкарват добри оценки по литература.

П.С. Ако си мислите, че Пърси е последният олимпиец… Помислете пак!!!

Ревюта за другите книги от поредицата ще откриете тук: „Похитителят на мълнии“, „Морето на чудовищата“, „Проклятието на титана“, „Битката за лабиринта“.

Още интересни предложения за подобни книги с митологични персонажи ще откриете в книговодителя.