Сянката на змея (Хрониките на Кейн 3)

“Сянката на човека олицетворява онова, което той завещава след себе си, следата, която оставя в света. Има хора, които почти не хвърлят сянка. Други пък хвърлят дълги плътни сенки, които не се заличават векове наред.”

Мразя да става така! Още една от най-интересните и любими мои поредици приключи с гръм и трясък, оставяйки след себе си частички тъга и същевременно радост от преживяното пътешествие. След “39 ключа” и “Пърси Джаксън и Боговете на Олимп”, се разделих с двама от най-симпатичните персонажи на Рик Риърдън – Картър и Сейди Кейн.

Сянката на змея, Хрониките на Кейн, Рик Риърдън, митология

Двамата тийнейджъри започват своята сага в “Хрониките на Кейн: Червената пирамида”, когато баща им пуска на бял свят петима от най-силните древноегипетски богове. Картър и Сейди са принудени да се справят с цял нов свят от възприятия с непознати роднини и нахални богове, вселяващи се в съзнанието им. Купищата чудовища, с които се сблъскват в първата книга обаче не са нищо в сравнение с най-злия, най-отвратителен и опасен враг – змея Апоп, опитващ се да погълне изгряващото слънце Ра и да потопи света в хаос. Двамата Кейн успяват да отблъснат криво-ляво първия удар на Апоп, но загубите им са сериозни: приятелката на Картър Зия се разпада на глинени парченца, а Сейди е твърдо влюбена в бог Анубис, който е супер сладък и е само на някакви си 5000 години…

За нещастие, злото никога не спи достатъчно дълго и Апоп е готов да се въздигне по-силен отвсякога. Във втората книга от поредицата – “Огненият престол” задачата на двете деца е още по-смъртоносна: трябва да се справят със старите богове, които никак не ги харесват, да разкрият злодея, даващ сили на Апоп да се завърне и да събудят не кого да е, а самия стар бог Ра. Той обаче е безследно изчезнал! От усилията и уменията на Картър, Сейди и техните приятели-ученици зависи ходът на историята, на цивилизацията и на познатия свят.

В “Слънчевите селения” (нещо като старчески дом за богове) те успяват да открият древния Ра, който бълнува зебри и хрупа курабийки. Възможно ли е такъв изкуфял стар бог да победи все по-силното чудовище? Докато преследват своята цел – да предпазят света от Хаоса, – двамата Кейн отново ще загубят много: приятели като бог Бес, дал душата си на лунния бог; баща си, превъплътен в ролята на Озирис; Зия, спасена от водния си ковчег и загубена за Картър и още, и още. При втория сблъсък с Апоп децата са на ръба на загубата и само опитен магьосник може да им помогне. Смъртта му обаче не може да бъде преглътната лесно…

След толкова много перипетии третата, последна книга от поредицата – “Сянката на змея”  изглеждаше многообещаваща. В нея Картър и Сейди се оказват въвлечени в най-тежкото изпитание: двамата ръководят Бруклинската къща, обучават нови магьосници и същевременно преследват Апоп и свитъците на Сетне. В тях се крие ужасна тайна, но последният свитък е унищожен в Далас, а над сто магьосници са мъртви.

Домът на Живота, чийто главен лектор е чичо Еймъс, е отслабен. Зия Рашид се бори със силите на Хаоса и същевременно наглежда стария Ра. Картър още бленува по нея, докато Сейди е влюбена не в един, а в двама – Анубис и Уолт. Проблемът е, че единият е бог, а другият умира с всеки изминал ден. Докато решават личните си драми, двамата Кейн трябва да съберат сили за най-трудната битка, в която Маат може и да не оцелее.

Героите се изправят пред някои от най-опасните богове и чудовища на древния свят. Бягат от разярения бик Апис, нападнати са от капитан Окървавена секира, докато търсят сянката на Змея. А времето неумолимо изтича като песъчинки в пясъчен часовник…

Докато препусках към края на книгата, се питах дали героите ще оцелеят, ще се върнат ли при семействата си, или Рик Риърдън не предвижда хепиенд? Какво става със старите забравени богове и могат ли да бъдат обединени всички в една обща цел, в една обща кауза? Какво стана с любовта? Къде е светлината на новия ден?

Истината се оказа проста: да правиш всичко със сърцето си, вярвайки в утрешния ден и в приятелите си, е универсалната подправка за успех. И да хвърляш дебела сянка, защото ако се криеш от живота и не оставиш следа, няма как да си съществувал!

– – –

Поредицата “Хрониките на Кейн” е едно от много добрите четива за тийнейджъри, което препоръчваме горещо. Авторът Рик Риърдън разкрива неусетно историята на египетската митология, пречупена през погледа на съвременни тийнейджъри със свои собствени проблеми за решаване. Липсата на родителска подкрепа, първата любов, силата на приятелството – това са само част от темите, засегнати от автора във фентъзи поредицата, в която нормалните тийн-теми се преплитат с чудния свят на богове и чудовища.