Проклятието на титана (Пърси Джаксън и боговете на Олимп 3)

Да си син на бог не е шега работа. Опасности те дебнат отвсякъде, а чудовищата, готови да ти видят сметката, потриват доволно лапи и очакват провала ти. Ако към казаното прибавим и факта, че имаш дислексия, не се разбираш особено с момичетата и постоянно се срещаш с гадния си бивш приятел, ще стигнем до един-единствен извод: ТИ СИ ПЪРСИ ДЖАКСЪН!

Пърси е сред любимите ми герои. На пръв поглед обикновен тийнейджър, той се оказва син на бог Посейдон и смъртна жена. За нещастие, поради нарушено обещание на баща му да няма деца и поради пророчеството, че син на бог ще унищожи света, момчето е под непрекъсната смъртна заплаха. За негов късмет, добротата му привлича и няколко верни приятели – Анабет (дъщеря на Атина Палада), сатирът Гроувър и полубрат му Тайсън. Приключенията, които преживя Пърси до момента, ще откриете в книгите „Похитителят на мълнии“ и „Морето на чудовищата“, а днес ще ви разкажа за третото изпитание, пред което се изправя младият герой – „Проклятието на титана“.

Пърси Джаксън, Талия и Анабет се озовават в училището „Уестоувър Хол“ по молба на Гроувър. Там учат две деца – полубогове (Бианка и Нико ди Анджело), взети на мушка от замдиректор-чудовище. Братът и сестрата трябва на всяка цена да бъдат заведени в лагера на децата на боговете. Задачата обаче се оказва доста трудна, щом на г-н Торн му изниква шипохвъргачка на гърба. Бианка, Нико и Пърси са в смъртна опасност, когато се появяват ловджийките на Артемида. С тяхна помощ мантикорът (г-н Торн) е отблъснат, но в отстъплението си той понася Анабет със себе си.

Пърси е тотално сразен от загубата на любимата си (!) приятелка и е готов на всичко, за да я открие. И макар Талия да се държи грубо с него и да го изключва непрекъснато от всякакви спасителни мисии, упоритостта и верността на момчето го повеждат по следите на древните чудовища, въздигащи се от дълбините и решени да унищожат познатия свят и олимпийските богове.

„Към прикованата богиня на запад ще потеглят петима,
Но стигнат ли  земята без дъжд, един ще загине…
На титата проклятието драговолно един ще поеме
И бащина десница живота на свое чедо ще отнеме.“

Дългият път от лагера до Сан Франциско изправя Пърси, Талия, Гроувър, Зои Нощната сянка и Бианка пред огромни опасности. Един от тях остава завинаги в сметището на боговете, а другите откриват постепенно, че за да победиш силите на злото трябва да си обграден от добри приятели. Чудовищата, изправящи се срещу героите, са древни, силни и много зли, но най-лош е Генералът, успял да се измъкне с хитрост от своя капан.

В последния сблъсък Талия и Люк се изправят един срещу друг, а Пърси поема тежестта върху плещите си, за да победят Генерала. Но какво ще му коства това и защо Анабет е с бял кичур, ще трябва да разберете сами!

Не пропускайте да се включите в кампанията „Приключения с (НЕ)задължителни книги“, в която приключенията на Пърси Джаксън заемат важно място. Ще откриете повече за нея тук.