Морето на чудовищата (Пърси Джаксън и боговете на Олимп 2)

След последното ни пътешествие и бягството от гнева на Зевс, с приятеля ми Пърси успяхме да се приберем вкъщи. Учебната година в манхатънското училище „Мериуедър“ бе към своя край – днес щеше да бъде последният ни ден. Следвайки Пърси, аз се отправих към спирката на трамвая и закрачих към училище, където едничката ми радост бе моят приятел Тайсън – бездомникът, приет в училището на богаташките деца по случайност. Тогава всичко се обърка…

Морето на чудовищата, чудовища, Пърси, Риърдън, тийнейджъри

Поемайки на път с Пърси Джаксън и новите му приключения в книгата „Морето на чудовищата“ (изд. „Егмонт“), се съгласих на следното: да се изложа на смъртна опасност, но да спася приятелите си от гибел; да се сблъскам с отвратителни чудовища, водени от изменника Люк и да узная истината за доведения ми брат. Добре де, за брата на Пърси! Но като четем супер интересна книга, нали ние самите се вживяваме в ролята на герои?

Ако все още не познавате Пърси (Персей) Джаксън, започнете с първата книга за неговата невероятна съдба – „Похитителят на мълнии“. Вярвам, че ще ви допадне малкото момче, син на бог Посейдон (е, разбира се, той не го знае!), считано за заплаха за останалите деца на боговете. Присъединявайки се към останалите божествени деца, момчето се оказва на непознато място, без приятели (с изключение на сатира Гроувър и Анабет – дъщеря на Атина) и с мнооого врагове, желаещи искрено смъртта му. Благодарение на невероятния си късмет, Пърси успява да се спаси на косъм от смъртта и да разкрие предателя – истинския крадец на Зевсовата мълния и слуга на титана Кронос. Привидно щастливият край на лятото оставя у момчето приятното чувство, че всичко е що-годе уредено и трябва само да настъпи следващото лято. Но…

Лестригоните, нападнали училище „Мериуедър“, заплашват със смърт Пърси. Изпратени да го унищожат, те се натъкват на неочаквана спънка. Първо, най-добрият приятел на момчето – Тайсън – успява да ги отблъсне, а в най-решителния момент се появява и Анабет със своята шапка-невидимка. Тримата успяват да се измъкнат от чудовищата, оставяйки училището в развалини, за да се отправят към единственото безопасно място – Лагерът. Но каква е изненадата им, когато откриват елата на Талия отровена, лагерът – застрашен от чудовища, а любимият им учител Хирон – изгонен! Даа, има нещо гнило в цялата работа, само че какво?

Първо, Тайсън се оказва циклоп (онези чудовища с по едно око). Второ, той също е син на Посейдон, а Пърси се чувства доста предаден от този факт. Трето, гаднярът Люк всячески се опитва да събере чудовищната си армия, за да въздигне на Олимп Кронос, а на всичкото отгоре Гроувър се оказва в плен на ужасяващ циклоп, който желае да се…ожени за него, мислейки го за женска! Телепатичната връзка между Пърси и приятеля му сатир повежда момчето, Тайсън и Анабет към острова, скрил в себе си и Златното руно.

За да е пълна веселбата, новият директор на Лагера очевидно ненавижда Пърси и всячески се стреми да покаже колко е некадърен. Освен това, той се прави, че не забелязва нападенията на чудовища над лагера и междувременно изпраща Клариса (дъщеря на Арес) да донесе Златното руно, с което да излекуват елата на Талия…

В Морето на чудовищата може да се случи всичко. Да попаднеш на призрачния кораб „Принцеса Андромеда“, убежище на предателя Люк. Да корабокрушираш заради страховитите Сцила и Харибда. Да попаднеш в плен на Цея и нейния женски спа-капан. Или да се окажеш в ръцете на циклопа Полифем. Има ли по-интересен начин да прекараш лятната ваканция? Едва ли. И все пак краят надхвърля и най-смелите фантазии!

Историята за Пърси Джаксън е сред любимите ми фентъзи-поредици. За нея трудно се разказва, защото или трябва да кажеш всичко, или нищо. Но пък ако се захванеш да я четеш, трудно ще й устоиш. Древногръцката митология, вплетена умело в приключенията на едно съвременно момче, ще заплени и най-върлия противник на митовете и легендите. Нищо чудно да откриете и частичка от себе си в симпатичния син на Посейдон!