Хрониките на Кейн: Огненият престол

Не знам дали сте успели да с сблъскате с Картър и Сейди Кейн, сътворени от перото на страхотния Рик Риърдън. Те са странни, карат се непрекъснато, живели са разделени с години и са магьосници. Точно така – магьосници от древен египетски род, принудени да овладеят силата на могъщите древноегипетски заклинания. В първата книга от поредицата „Хрониките на Кейн“ – „Червената пирамида“ – децата губят баща си, откриват чичо Еймъс и гостуват в първи ном – Дома на живота. Картър се влюбва безумно в красивата Зия Рашид, а Сейди трябва да се справи с увлечението си по бог Анубис – младеж на 5000 години. Освен личните им драми, двамата са принудени да се борят с боговете Изида и Хор, нахлуващи в главата им; с коварния бог Сет, решен да унищожи света; с главния магьосник Дежарден, който ги ненавижда и с чудовището Апоп, решено да потопи света в хаос.

Какво се случва в първата книга можете да прочетете тук. Аз пък ще ви поканя да седнете на „Огнения престол“, за да въздигнем заедно бог Ра. Ако имаме огромен късмет, смелост, търпение и упоритост за това, естествено!

След битката с бог Сет, братът и сестрата Кейн свикват млади магьосници, които да бъдат обучени да се сражават на страната на доброто. Докато ги обучават обаче, двамата трябва да се справят с личните си терзания: липсата на родителите; разпаднатата на глинени парченца Зия Рашид; отсъствието на чичо Еймъс и необходимостта да се разправят с чудовището Апоп. За да победят хаоса, двамата достигат до прозрението, че трябва да открият и въздигнат отново на престола суперстария бог Ра – първия бог, способен да победи всепоглъщащия Хаос.

Основният проблем е, че при двамата Кейн нещата винаги се объркват. Например, за да открият част от книгата на Ра, трябва да се справят с коткоколибри с душевни проблеми. После да им помага се втурва хипергрозен бог на джуджетата (Бес), а в старческия дом за божества децата срещат „бременната хипопотамка“ Таург. За капак си навличат гнева на предателя-магьосник Влад Меншиков, а Ра се оказва изглупял дядка. Чудовището Апоп, от своя страна, има силни поддръжници и победата му е повече от сигурна. Освен ако… Сейди и Картър не се мобилизират и не открият дупка във времето!

Напрегнатото действие ще достави удоволствие на всеки почитател на фентъзи-жанра. Странните египетски божества ще ви завихрят в опасна въртележка, а двете деца и приятелите им определено ще грабнат сърцата ви. Кой обаче ще седне на огнения престол, ще си остане загадка… до последната страница!

Не пропускайте да прочетете „Червената пирамида“ и непременно се включете в инициативата „Приключения с (НЕ)задължителни книги“. Повече информация за кампанията ще откриете тук.

Автор: Вал Стоева