Месец на европейските разказвачи: Джим Копчето и Страшните 13

Нали не сте си мислили, че срещите ни с Джим Копчето, Лукас Машиниста и техните приятели и познати са свършили? Въображението на Михаел Енде не знае граници и резултатът е втора книга – „Джим и Страшните 13”. В нея нашите познайници се заемат да издирят Страшните 13 и да разберат повече за произхода на Джим.

А кои са тези Страшни 13? Това са легендарни морски пирати, разбойници-страшилища, а корабът им всява ужас само с вида на кървавочервените си платна. Те крадат деца и ги продават на драконката госпожа Кътник срещу бъчви от най-добрия драконски ром. Единствената си грешка допускат когато й изпращат бебето Джим в пакет по пощата надписан нечетливо.

Принцеса Ли Зи вече е освободена от драконското училище на госпожа Кътник заедно с много други деца. Двамата с Джим се сгодяват, но тъй като са още деца, всеки остава в дома си. За да се виждат, императорския кораб на Мандала пътува редовно до Лумерландия и Ли Зи прекарва ваканциите с Джим.

Ама нали нямаше достатъчно място за още един поданик в Лумермандия? Този въпрос беше решен с помощта на драконката, която подсказа на Джим и Лукас как да уловят един плаващ остров. Момчето го нарече Нова Лумерландия и заживя на него. Така измина почти една година докато пощенският раздавач не се блъсна погрешка в Нова Лумерландия. В резултат стана ясно, че островът има нужда от фар и преди да се заемат със Страшните 13 Джим и Лукас ще намерят морски фар за островчето, ще поправят подводното морско осветление по молба на русалката Сурсулапищи и ще помогнат на годеника й да направи кристал на вечността.

Джим и Лукас вече доказаха, че са истински смелчаци, храбри пътешественици и доблестни хора. За да разберат обаче всичко за произхода на Джим Копчето и да победят Страшните 13, те ще трябва да покажат още по-голяма храброст, изобретателност и най-важното – великодушие.

„Джим Копчето и Страшните 13” е приключенска книга за преобразяванията и неочакваните обрати. Какво имам предвид? Страховитата госпожа Кътник се преобразява в Златен дракон на мъдростта, полудракона Непомук се превръща в пазач на магнитните скали и подводното осветление, Страшните 13 изчезват и се появяват Непобедимите 12, Лумерландия прераства в страната Джамбала, а Джим Копчето се оказва…

Еее, няма да ви издам всичко и да ви разваля удоволствието да преживеете всичко страница след страница с нашите герои. Трябва да ви кажа, че 270-те страници направо летят между пръстите на читателя. Всички загадки се разрешават, възцарява се справедливост и всеки си получава заслуженото.

И нали знаете? Ако ви домъчнее за Джим, Лукас и останалите, винаги можете да разгърнете книгите на Михаел Енде.

Ревюто за „Джим Копчето и Лукас Машиниста” можете да прочетете тук, но и ревютата за останалите книги от специалния Месец на европейските разказвачи не са за изпускане: “Книга за Хюго и Юсефин” на Мария Грипе, “Кучето, запътило се към далечна звезда” на Хенинг Манкел, „Седмица от СЪБО-ти” на Паул Маар, „Сребро от Синята пещера” на Славко Прегъл, „Песента на глухарчетата” на Хилде Хагерюп, „Тоби” на Тимоте дьо Фомбел и “Вълшебната флейта” на Марко Зимса.

Автор: Лора Филипова

[club]