В Деня на Европа „Аз чета“ и „Детски книги“ стартират Месец на европейски разказвачи

В Деня на Европа – 9 май „Аз чета“ и „Детски книги“ дават началото на Месец на европейските разказвачи в партньорство с издателска къща „Емас“. Кампанията ще премине под надслов „Авторите, за които можеше и да не сте чували“ и ще продължи до края на май.

Сред представените автори в рамките на Месеца на европейските разказвачи ще бъдат както добре познати имена като Хенинг Манкел, Михаел Енде, Мария Грипе, така и нови за българската публика писатели като Тимоте дьо Фомбел, Ева Ибътсън, Марко Зимса и др.

„В момент, в който по-малките читатели у нас обръщат внимание по-скоро на сюжетите и героите в книгите, решихме да насочим погледа им към това колко важна всъщност е фигурата на автора, на разказвача като създател на истинска магия от думи“, казва Александър Кръстев от сайта AzCheta.com.

„И понеже като че ли пазарът толерира най-вече американските автори на книги за подрастващи, най-естествено е да потърсим майсторите сред европейските разказвачи и да ги изведем на преден план поне за няколко седмици“, допълва Валентина Стоева, главен редактор на сайта DetskiKnigi.com.

Читателите на „Аз чета“ и „Детски книги“ ще могат да се запознаят както с любопитни текстове с подробности от биографиите на част от разказвачите, така и с рецензии на издавани у нас техни книги. Мнение за тяхното майсторство ще дадат и преводачите, които имат нелека задача да пренесат словото им на български език.

Най-логично за тази кампания бе партньорството с издателска къща „Емас“, които издават поредиците „Европейски разказвачи на XX/XXI век“ и „Големите разказвачи на XX/XXI век“, разкриват още организаторите.

Месецът на европейските разказвачи ще протече и със сериозна кампания във Facebook, а за по-запалените читатели са предвидени и игри с книжни награди.