СатанархеоНовогодишен пунш на желанията :)

За разнообразие, днес коледната ни книжка не е пълна с елхички, шейни и добри белобради старци (ъ-ъ-ъ, това не е съвсем вярно всъщност, но ще разберете по-нататък). Действието все пак се развива на фона на празничните дни…

„Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията“ на Михаел Енде (изд. „Дамян Яков“) разказва за един доста зъл магьосник – Велзевул Ирвитцер, който се опитва да съсипе земята заради подписан договор с дявола. Отровени реки, киселинни дъждове, унищожени животински видове – всичко е дело на ужасния Велзевул. Преди да доведе пъкленото си дело докрай обаче, в дома му се настанява шпионин-натрапник. Той е изпратен от съвета на животните да следи Ирвитцер, нарича се Маурицио ди Мяуро и е малко глупаво коте. Докато се мъчи да заблуждава Маурицио с какви пъклени дела се занимава, магьосникът е на път да не успее да изпълни обема от лошотии, включени в договора му със сатаната…

И така, навръх Нова година, магьосникът е посетен от отвратителния пратеник Маледиктус Червус, който му съобщава, че ако не изпълни злините по договор, ще бъде секвестиран! Явно заплахата е наистина ужасна, защото Велзевул изпада в тотално отчаяние. Няколко часа, в които да унищожи света? Хммм, мисията невъзможна!

 

Когато говорим за магьосници, никога не трябва да прибързваме със заключенията… В 18:05 на 31-ви декември през прозореца на вила „Кошмар“ (къщата на Велзевул, естествено) влита проскубан гарван на име Якоб Кракел. Той твърди, че има ревльотизъм на лявото крило, а освен това е помощник на лелята на магьосника – Тирания Вамперл или леля Тити. Якоб възвестява пристигането на господарката си, която желае да откупи от племенника си тайнствен свитък. Какво се съдържа в този твърде важен документ? Рецептата за сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията! Пунш, чието приготвяне е изключително сложно, но който го направи, има възможността да си пожелае каквото си иска, а отварата го изпълнява наопаки. Единственото условие е да не е ударил нито един камбанен звън, възвестяващ настъпването на Новата година.

Сетихте ли се какво искат да си пожелаят двамата злодеи? Е, Якоб и Маурицио разбират и решават да положат сетни усилия, за да предотвратят катастрофата. Ама те са само две нищожни животинки, ще си помислите вие… Явно когато всичко зависи от теб, възрастта, ръста и големината нямат значение! Или може би греша?

Приключенията на камерзенгера Маурицио-Мориц и Якоб в оставащите няколко часа до новогодишната нощ си заслужават всяка минута, прекарана в четене! Аз лично се заплених от историята им, а срещата им със св. Силвестър пробуди искреното ми уважение. И ако искате да научите повече за думите-телескопи, за приготвянето на специални отвари и за интересния край на историята, определено ви препоръчвам „Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията“ на Михаел Енде. Книгата върви с чаша топло мляко, бисквитки и приятел, с когото да се състезавате по бързо произнасяне на заглавието.

Не пропускайте и ревютата ни за други коледни книжки в категорията „Тематични книги“, посветени на Коледа и Нова година.