Да опознаем невероятната планета Земя

Любопитството е присъщо на човека, а при децата искреният интерес към заобикалящия ги свят е най-естественото нещо. Един от най-добрите начини да задоволим този интерес е чрез книгите. И тъй като днешните деца живеят в динамичен свят, в който информацията ги залива и разсейва, най-подходящи в случая са детските енциклопедии особено ако представят информацията по добре организиран начин с акцент върху визуалното и детския начин на възприемане.

Точно такава е енциклопедията „Искам да знам: Планетата Земя“ (изд. Хермес) на Уелдън Оуен. Оформлението на книгата е отлично – голям формат, твърди корици и гланцова хартия. Авторът е направил отличен подбор на интригуващи за децата факти за планетата, обединени в привличащи вниманието теми като „Реки-рекордьори“, „Чудовищни вълни“, „Чудните сини дупки“ или „Огнени планини“. Информацията е кратка, събрана в спретнати цветни карета, допълнени от инфографики, различни класации, богат снимков материал и подходящи за възприемане от децата сравнения (например, площта на водопада Виктория е сравнен с 16 футболни игрища). Обичайно за всяка енциклопедия, в края й малките любопитковци ще намерят кратък речник и азбучен показалец.

============================================================================

Разгледах енциклопедията на едно сядане и реших да проверя как ще я възприемат децата ми (на 9 и 5 години). Книгата привлече и задържа вниманието им доста време. Избираха си за коя тема да четат според снимките, които ги интригуваха най-много, а интересните факти бяха повод да говорим и да си представяме какво би било да посетим описаните места. Така „Искам да знам: Планетата Земя“ стана източник на знания и забавление.

Вижте ревютата ни и за други енциклопедии: “Larousse на първите открития на български и на английски”,  “Изобретенията”, зелени енциклопедии, “Рекордите на животните”, “Защо? Какво? Как? Домашните животни”„Всичко за динозаврите”, „Всичко за митологията”, „Разгледай отвътре! Изобретенията”, Илюстрована енциклопедия „Земята, Моят първи Larousse на въпросите, Животни-рекордьори, „Влаковете”, както и чудесните „Ваканция в средните векове” и „Вкусна география”, които не са енциклопедии, но пък си заслужават.

Автор: Лора Филипова