„Зелените“ енциклопедии – в помощ на малките пазители на Земята

Енциклопедиите могат да бъдат много дебели или по-тънки, много пъстри или без картинки, безкрайно интересни или досадно скучни за някои читатели. Истината за тях е, че са наистина добри помощници не само в уроците, но и в трупането на полезни знания за света около нас. Децата, които посягат към енциклопедиите, често са по-толерантни към заобикалящата ги среда и се научават на куп чудати неща, които могат да изумят дори възрастните.

В рамките на зелените дни в „Детски книги“ ще ви срещнем с някои чудесни енциклопедии, посветени на природата и опазването на богатствата й. Тези книги с прекрасни илюстрации са предназначени както за по-малки читатели, така и за по-големите, които също имат желание да пазят планетата Земя.

Енциклопедия за природата

След енциклопедия „Земята“, която е предназначена за най-запалените читатели, другата книга, която избрахме да ви представим, е „Енциклопедия за природата“. В нея децата ще открият полезна информация както за дърветата, така и за цветята, птиците и техните местообитания. Написана на достъпен език и подплатена с много илюстрации, енциклопедията ще се окаже полезен спътник в природата и незаменим помощник в уроците по природознание и биология. Освен подробностите, свързани с появата, развитието, размножаването и приложението на растителните видове, в нея ще откриете чудесни идеи за оползотворяване на наученото. Вярваме, че ще се забавлявате да откривате какви дървесни видове срещате по време на разходка, ще научите как да си направите хербарий или да си отгледате слънчогледи. Ако пък харесвате приложните изкуства, непременно проверете как се правят цветя от хартия. Държите ли да изненадате приятелите си, разучете секцията „Невероятно, но факт!“. Със сигурност ще откриете любопитни факти, които дори най-големите всезнайковци са пропуснали.

  

Кръговрати: Дървото – от малкото семе до могъщата гора

Дърветата са безкрайно необходими на хората, но за съжаление в последните десетилетия ролята на могъщите пазители на въздуха, почвата и кръговрата е пренебрегвана заради промишлеността и алчните намерения на хората. Дърветата биват изсичани, превръщани в строителен материал, в хартия и в какво ли още не. Енциклопедията „Кръговрати: Дървото – от малкото семе до могъщата гора“ ще обърне вниманието ви само върху развитието на дърветата, върху тяхното предназначение и за животните, и за хората и ще ви накара да погледнете с други очи върху ролята на могъщите помощници на хората. По-любознателните читатели ще се запознаят с интересни обичаи от различни кътчета на света, свързани с дърветата, ще научат за ролята им в литературата и митологията и ще се запасят с някои от най-изумителните факти, свързани с дърветата.

    

Планетата Земя

Предназначена и за по-малките читатели, „Планетата Земя“ е чудесна панорамна книга с множество скрити тайни между страниците. Докато завъртате малките зъбчати колелца или издърпвате забавните листчета, ще разберете как се е появила нашата планета и животът на нея, ще научите защо вали, откъде идва водата у дома или колко силно духа вятърът. Дори учениците могат да си обяснят природните процеси по-лесно, докато разглеждат книгата. Ако пък се чудите защо морето се движи и какво е въглеродна следа, не се тормозете! Отговорите са скрити в „Планетата Земя“. И следващият път, в който решите да похапнете чийзбургер, първо се информирайте колко въглерод се е отделил в атмосферата, пък после вземете решение!

  

Стара, но златна: Детска енциклопедия „География на света“

Детските енциклопедии, издадени в периода 1992 г. – 1998 г. вероятно се срещат и във вашата библиотека. Макар и с леко поостарели данни, обясненията в тях за непроменливите понятия са чудесен източник на информация и за задоволяване на любопитството, и за изкарване на някоя шестица в училище. От всички енциклопедии избрахме тъкмо „География на света“, защото в нея ще откриете информация не само за строежа на планетата, но и за климата, водата, релефа и намесата на човечеството. В края на енциклопедията ще откриете и чудесни карти по континенти и държави, а речникът безспорно ще ви помогне да си обясните и най-сложните понятия, свързани с географията.

Има ли други интересни „зелени книги“?

Разбира се! Стига да посетите библиотеката или книжарницата и ще откриете море от четива, посветени и на планетата, и на опазването й. В художествените произведения също можете да откриете безценна информация за околната среда – например в зелените книги, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014.

И ако обичате да се грижите за природата – садите дървета, събирате отпадъците разделно или им вдъхвате нов живот, непременно ни разкажете и се включете в конкурса „Пазители на природата“ 2014!