Larousse на първите открития: цветове, форми, числа, противоположности

Името Larousse („Ларус“) винаги е било символ на високо качество. В енциклопедиите от поредицата са събрани най-интересните, най-полезните, най-важните неща, които човек трябва да знае. А издаването на книги за най-малките, отговарящи на всички изброени условия, превръщат поредицата в чудесен подарък, развиващ интелекта и уменията от ранна детска възраст.

„Larousse на първите открития на български и на английски“ (изд. „Колибри“) засяга четири основни и важни теми, с които се сблъскват малчуганите: цветовете, формите, числата и противоположностите. Обособени в раздели, темите предлагат игрови подход при опознаването на новия материал.

В раздела с цветовете първо са представени чистите цветове: чисто червено, чисто синьо и т.н. Те са илюстрирани чрез примери от заобикалящата детето среда: плодове и зеленчуци в даден цвят, предмети от бита, примери от живата и неживата природа. Към някои от цветовете са прибавени и характерни изрази, при които се среща тяхната употреба: „Ставам червен от яд!“, „Виждам живота в розово.“. Освен „чистите“ цветове, децата ще научат какво значи разноцветно, как се смесват боите и какви комбинации се получават, а усвояването на материала е допълнено с различни задачки.

Сложните противоположности също са представени по достъпен начин: пред и зад; на, по или под; голям и малък – това са само част от понятията, които децата ще могат да усвоят с помощта на картинките. Противоположните действия също не са пропуснати от съставителите: лягам/ставам; паля/гася – тези и още действия са представени по достъпен начин.

Страната на формите пък ще прикани децата да се запознаят както с основни понятия като квадрат, правоъгълник, кръг, така и с куб, сфера, овал. Те ще разберат какво са хоризонтални и отвесни линии, как изглеждат стрелката и спиралата – понятия, които са необходими по-нататък в уроците по математика. Различните форми са обект и на лесни задачки, които подпомагат усвояването им от децата, а примерите с предмети от ежедневието, отговарящи на дадена форма, правят сложната материя част от ежедневието, вместо да я оставят да изглежда като нещо, което никога няма да ти е необходимо.

Последният раздел – числата – помага на малчуганите да се научат да броят, представяйки различни по количество предмети. Докато установят броя на рицарите, зебрите, пандите или папагалите, те ще научат числата до 10. На помощ ще им се притекат и стихчетата – броилки, които ще допринесат за веселото и бързо изучаване на числата.

Книгата е с голям формат и твърди корици, което я прави много подходяща за по-малките деца. Твърдите гланцирани страници обещават, че ще издържат на многобройни уроци, при които дори да се намесят малко вода или изцапани пръстчета, няма да е проблем. А най-голямата изненада е, че книгата предлага обяснение на всички понятия на български и на английски език! Тя е подходяща за децата от 3 до 6 години и може да се превърне в незаменим помощник както на родителите, така и на учителите в детските градини.

Автор: Вал Стоева