Изобретения, скрити под капачета

Обожавам енциклопедиите и мога с часове да се ровя в тях, да отварям на произволна страница и да чета интересни факти по всякакви теми. Затова не мога да се стърпя да не ви разкажа за „Изобретенията” (изд. ФЮТ) от поредицата „Разгледайте отвътре!“. Енциклопедията е абсолютно удоволствие за малки и големи любопитковци – с твърди корици, чудесни и забавни илюстрации и много капачета, под които се крие каква ли не допълнителна информация.

А за кои изобретения можете да научите от книгата? Представени са няколко области и мисля, че няма да има разочаровани читатели. За привлечените от техниката са разделите за машинната сила, летателните апарати, електричеството, звука и наблюдението. За всички ни са особено важни изобретенията в медицината, често ползваме тези във фотографията, а мнозина си падат по експлозивите. На последната страница истински се забавлявах със случаите, в които предполагаемо полезни изобретения май са по-скоро безсмислици. Няма да ви отнемам удоволствието сами да си прочетете кой, кога, какво и как е открил или изобретил.

Освен факти „Изобретенията” разказва и някои доста поучителни примери. Например, електрическата крушка била патентована отделно от двама изобретатели – Суан и Едисон. Обаче вместо да водят изтощителни дела, двамата загърбват споровете и основават обща компания. Изненадващо и достойно за подражание, нали?

В допълнение четенето на енциклопедията може да даде на децата поглед в перспектива. Може да е малко стряскащо да узнаят, че днешните удобства като електричество, телевизия, телефони, автомобили и самолети съвсем не са толкова отдавнашни. Невероятно е колко път е изминало човечеството в техническо отношение за последните 200-300 години!

Личното ми мнение е, че „Изобретенията” е чудесен инструмент за разпалване интереса на децата към науката, която стои зад различни предмети от ежедневието ни. Кой знае? Може би следващият велик изобретател тъкмо протяга детска ръка към някоя енциклопедия?

Ако и вие обичате фактите можете да погледнете нашите предложения за интересни „зелени” енциклопедии.

  Автор: Лора Филипова