Как в Детройт насърчават децата да четат повече през лятото

След успешната инициатива на Ким Козловски за поставяне на 150 къщички за размяна на книги Little Free Library (Малка безплатна библиотека) на различни места из Детройт, градът се превръща в „Световна столица на малките безплатни библиотеки”. На 28 юли тази година е представен план за разполагането на такива конструкции пред всички детройтски училища – общо 97, съобщава сайтът www.citylab.com. The Detroit Public Schools Community District в партньорство с Little Free Libary, обществените библиoтеки в града и Фондация DPS ще покрият разходите.

Детройт се съживява след банкрут на града, но училищната система  все още се бори срещу осакатяващия дълг. Под натиска на икономическия проблем, някои обществени библиотеки намаляват работното си време или затварят. Много училищни библиотеки са с полупразни рафтове. Тази пролет училищата получили 617 млн. долара спасителен бюджет, но все още имат ограничени ресурси, които да разпределят между учениците. Идеята за сътрудничество с училищата се ражда преди около месец, когато възпитателката Алиша Мериуедър се свързва по електронната поща с Козловски с желание за сътрудничество.

„За мен това е кулминацията на това, което търсим”, казва Козловски. „Тук е нашето място – слагайки книгите в ръцете на децата”.

Детройт е книжна пустиня, където много деца са с ограничен достъп до отговаряща на възрастта им литература. В квартала Хамтрамк например има средно по 1 книга на 42 деца, сочи скорошно изследване на Сюзан Нойман, професор по детско образование в New York University. По думите на Алиа Уонг:

„изследователите излагат хипотезата, че липсата на книги ограничава начина, по който децата си представят образованието като значим фактор за техния ежедневен живот.“

За да бъде преодоляна пропастта, Мериуедър я осенява идеята да събере общността, която направи дарение от няколкостотин долара на човек на библиотеките. Училищният съвет ще бъде ангажиран с избирането на местата, поставянето и управлението на библиотечките. Дейтройтската обществена библиотека вече е направила дарение, но идеята се разпространява и извън града: литературни клубове в Аляска, Невада и Монтана също даряват.

Местни творци ще направят изложба с украсени малки библиотеки на щатския панаир през септември. След това къщичките ще бъдат поставени в обществените градски градини. На друго място в Детройт, авиокомпанията JetBlue Airways и издателство Random House са поставили 5 вендинг машини, които ще раздадат 100 хиляди безплатни детски книги през лятото.

Козловски гледа на тези инициативи като доказателство за това, че един град е устремил поглед към хоризонта. „Много хора работят за това да съживят Детройт”, казва тя. „Не може да има бъдеще за Детройт без нашите деца.”

Превод: Мирослава Илиева