Влаковете

Влаковете са неустоимо привлекателни за децата, а и за много от възрастните. Е, аз съм от тези възрастни и нямах търпение със сина ми да разгледаме великолепно оформеното луксозно издание „Влаковете” на издателство „Инфодар”. Уж само щяхме да я прелистим, но увлечени още от първите страници научихме от кога датират първите релси, какво е представлявал Парният цирк, коя ж.п. линия е построена на два континента и още много любопитни факти от историята на железниците и някои световноизвестни влакове.

Железниците имат славна история, макар че някои от вас може и да се съмняват в това. Те в буквалния смисъл дават тласък на индустриалното развитие през 19-ти век и доказват ефективността си при пренасянето на товари и хора. Скоро Европа, Северна Америка, Азия и Австралия се оказват опасани от железопътни мрежи. Трансконтиненталните жп линии изиграват главна роля в свързването на източния и западния бряг на Северна Америка, отдалечените краища на Индия, европейската част на Русия с най-източната й точка на тихоокеанския бряг, прекосяването на Австралия от север (Дарвин) на юг (Аделаида). Скоро влаковете „слизат” под земята в големите европейски градове, с което възниква…метрото.

Знаете ли къде е изградено първата линия на метро в Европа? Хмм, казва се М1 и се намира не другаде, а в… Будапеща, столицата на Унгария!

Железниците непрекъснато се развиват: парните локомотива са последвани от дизелови и електрически, появяват се окачени и монорелсови железници, за да се стигне до влаковете-стрели в наши дни. Какво ли ни чака още?

Почти всички страници на книгата имат издърпващи се панели и пред любознателните читатели се разкриват цели влакови композиции. На много от вагоните има допълнителни разгъвки и прозорчета, които крият още изумителни факти. За капак илюстрациите са чудесни, а има и много снимки.

Е, кажете ми, как бих могла да устоя на такава книга, дори и да не бях почитател на влаковете?

Автор: Лора Филипова