Моят първи Larousse на въпросите

Защо небето е синьо? Къде са звездите през деня? Какво са правили по цял ден първобитните хора? Защо не всички са щастливи? Защо не можем да правим само каквото ни се иска?

Всеки родител е чувал или му предстои да чуе тези и още хиляди въпроси от устата на любознателното си отроче. Тази картина може и да ви изглежда романтична, но реалността е малко по-различна. Децата са в състояние да бомбардират възрастните продължително с най-неочаквани и изобретателни въпроси, а мъките на отговарящия да даде разбираем отговор могат да бъдат неописуеми.

Родителите, които като мен често се затрудняват да отговарят адекватно на детските питанки, ще установят, че „Моят първи Larousse на въпросите” (изд. Колибри) е идеалният помощник. А малките любопитковци, които вече четат сами, могат да пътешестват из неизвестностите, които ги вълнуват без да чуват „това е твърде сложно за теб”.

Енциклопедията съдържа 337 „детски” въпроса и техните отговори, умело съобразени с възможностите на деца между 4 и 7 години. За удобство са разделени по теми (тялото, природата, растения, животни, Вселената, Аз и другите, Аз и светът и т.н.), а в долния десен ъгъл на всяка двойна страница е споменат по един интересен факт. Не пропускайте да обърнете внимание и на чудесните илюстрации, които развеселяват и подчертават удоволствието и забавлението от научаването на нови неща.

Ако трябва да съм честна, отворите ли „Моят първи Larousse на въпросите”, четенето няма спиране. Едно „защо” води друго след себе си, позабравеното ви любопитство към света се пробужда и неусетно хвърчите от страница на страница, макар детето отдавна да е отишло да си играе и да не слуша разясненията ви.

Автор: Лора Филипова