Да научим „Всичко за динозаврите” докато се забавляваме

Защо „ужасните гущери” (това означава буквално динозавър) ни привличат толкова силно?

Според автора на „Всичко за динозаврите” (изд. Егмонт България), Джейк Хоуна, интересът ни към тези праисторически обитатели на Земята идва от това, че не знаем много за тях със сигурност и заради голямото им разнообразие – от такива с размерите на бигъл до 100-тонни завроподи.

Двамата със сина ми научихме от книгата какво са динозаврите, кога са живели, какво работят палеонтолозите, какво представляват фосилите, къде се намират най-богатите находища на динозавърски фосили, както и труднопроизносимите названия на десетки динозаври. Информацията е представена на малки късчета, с много илюстрации, снимки, карти и дори диорама. Рубриката „Дино залък” пък представя удивителни факти в едно изречение. За да се потопят читателите още по-активно в темата, в края на книгата са включени забавни тестове (Какъв динозавър си ти?), въпроси и игри (Разпознай фосилите).

Голяма част от привлекателността на книгата идва от превъзходните реалистични рисунки на илюстратора Франко Темпеста. Във вярното представяне на динозаврите авторът е подкрепен от палеонтолога и изследовател на National Geographic Пол Серино, който в рубриката „Кът на изследователя” запознава читателите с някои практически страни на лова на фосили.

„Всичко за динозаврите” на NGKids е полезен и забавен справочник за най-важните факти за гигантите, населявали някога Земята. Признавам, че National Geographic имат специално място в сърцето ми. Преди години получих като подарък абонамент за англоезичното издание на списанието и досега го смятам за един от най-хубавите подаръци, които съм получавала. С четенето на „Всичко за динозаврите” бихте могли да направите чудесен подарък и да доставите истинско удоволствие на вашите любознателни деца, особено на момчетата, които предпочитат такъв тип справочни книги пред чисто художествените.

==========================================================

Ако ви възмущават засуканите имена на динозаврите и смятате, че не са подходящи за детска книга, нека ви разкажа за един 4-годишен господин с когото се запознах преди няколко години. Неговата страст са динозаврите и той с лекота разпознаваше точния вид на пластмасовите играчки-динозаври и ни информираше за названията им без запъване. Бъдете сигурни, че когато са увлечени от темата и тя истински ги интересува, децата ще се справят с прочитането и запомнянето на думи като трицератопс, анкилозавър, компсогнатус или паразавролофус.

Автор: Лора Филипова